Likheim: Alt Skal Svinne Hen… (ep)

Fans van rauwe en ruwe Noorse black metal krijgen er met Likheim een nieuwe parel bij. Likheim is een band / project naar de ideeën van componist / vocalist Gretn die al een tijdlang in zijn hersenen vorm en gestalte krijgen. Met een tijdlang bedoelen we bijna twee decennia. Inspiratie haalde de man vooral bij André Hrafn Bendigtsen. Gelukkig vond Gretn dan ook de Poolse gitarist Umarlak en bassist Gamle Erik (ook synthesizer, samples en extra gitaar) bereid om zijn muzikale gedachten te helpen omzetten. Likheim was geboren. Met Underground Kvlt Records, een compleet nieuw sub label van Odium Records, werd een label gevonden om het eerste werkstuk, deze vier tracks tellende ep ‘Alt Skal Svinne Hen…’ op de wereld los te laten. Slechts vier tracks dus, maar die zullen elke black metal fanaat – en heel zeker fans van de Noorse variant – meteen omver blazen. Vernieuwend? Nee, absoluut niet. Furieus, energiek en gedreven? Heel zeker. Beklijvend, dreigend en in kille duisternis gehuld? Opnieuw een positief antwoord. ‘Alt Skal Svinne Hen…’ opent met het titelnummer dat meteen de rauwe en ruwe toon zet voor de complete ep. Vier tracks lang weet Likheim ons te overtuigen en mee te voeren op een immens duistere muzikale trip vol kilte en dreiging. Nu en dan komt een kort akoestisch stukje langs, maar ook daar gaat iets mysterieus en dreigend van uit. Het zorgt er in ieder geval voor dat wij op onze zwartgeblakerde wensen worden bediend met rauw, intens en furieus geweld. Wij kunnen alvast niet wachten op ene vervolg op deze ‘Alt Skal Svinne Hen…’.

Luc Ghyselen (96)

Underground Kvlt Records / Odium Records

Tracklist: 1. Alt Skal Svinne Hen… 2. Smerte 3. Taakens Kall 4. Stormen