Thomas Bergsten: Drive Pt1 (single)

Thomas Bergsten had een stel vertrouwde muzikanten uitgenodigd, plus een “wild card” die slechts één van hen eerder had ontmoet. Het plan was om wat lange improvisatiestukken te spelen met wat compositorische elementen, en de opnames te bewerken in ware “Tago Mago / Bitches Brew” geest. Het resultaat was bijna acht uur aan opnames, en zelfs de drum soundcheck belandde op deze plaat. De schijf ‘Thomas Bergsten’s kosmos’ komt op 17 juni op de markt: https://www.apollonrecords.no/product-page/thomas-bergsten-thomas-bergsten-s-kosmos. Ondertussen laat Thomas Bergsten al een tipje van de sluier horen en zien met een eerste single uit ‘Drive Pt1’. De groovy lijntjes, zo typisch aan jazz, verbind Thomas aan aanstekelijke toverkunsten, up tempo tot eerder ingetogen bewandeld de man geen rechte paden. Eerder houdt dit gezelschap aan topmuzikanten van uiteenlopend allooi, van kromme lijnen die in golvende bewegingen naar zoveel kanten uitgaan, dat je ogen en oren tekort komt in die circa zes minuten dat deze song duurt. Bovendien is er het improviserende karakter van deze single, als extra kers op de taart. Waardoor niet enkel de globale jazz liefhebber over de streep wordt getrokken, maar vooral zij die houden van een potje experimenteren met allerlei stijlen daaraan verbonden. De toon wordt ook niet aangegeven door een instrument, ook al steken de blazers en percussie er wat bovenuit. Het is het totaalplaatje dat ons over de streep trekt. Laat u vooral verrassen door de uiteenlopende wendingen die je op deze single al tegen komt, wij voelden de adrenaline door onze aderen razen, en kregen maar niet genoeg van deze verslavende trip naar uiteenlopende landschappen binnen het jazz gerelateerde gebeuren. Honderden keren voorgedaan, daarom wellicht niet vernieuwend, maar als zo een song je op die plaatsen raakt waar je als jazz liefhebber met een open geest wenst te worden geraakt? Dan kun je daar nooit genoeg van krijgen. En dat is wat Thomas Bergsten over de hele lijn doet op deze ‘Drive Pt1.’. We zien al uit naar meer, u toch ook?

Erik van Damme (80)

Apollon Records

Tracklist: 1. Drive Pt1