Iku-Turso: Into Dawnless Realms

Het deels Nederlands / Finse black metal gezelschap Iku-Turso ontdekten we in 2019 middels de ep ‘Storm Over Isengard’. De band had eerder al een full-album, ‘The Great Tower’ (2017), en een split, ‘Ikuinen Tuli’ met Kalmankantaja (2018), op zijn actief staan. Nu is gezelschap er reeds opnieuw met zijn derde full-album. Tussen dit full-album in onze “ontdekking van de band” werd de discografie ook nog aangevuld met ‘Ikuinen Kuolema’ (een split met Goats Of Doom – 2020), ‘Pakana’ (full-album uit 2020) en de ep ‘At The Crack Of Dawn’ (2021). Dat zorgt ervoor dat we Iku-Turso mogen bestempelen als een band met heel wat inspiratie. Voeg daaraan toe dat we telkens opnieuw gecharmeerd worden door de band en je begrijpt dat het ons niet verveelt om ook dit nieuwe werkstuk even aan u voor te stellen. ‘Into Dawnless Realms’ telt zes tracks die pas afklokken na iets meer dan drie kwartier. In die tijdspanne wordt je meegevoerd op een intense en beklijvende zwartgeblakerde trip doorheen het door Iku-Turso uitgetekende landschap waar duisternis, kracht, kilte en dreiging een samenwerkingsverbond hebben gesloten. Vernieuwend is de sound van Iku-Turso niet te noemen, maar toch vallen we elke keer opnieuw voor de goed opgebouwde nummers waarin je naast de eerder opgesomde elementen ook nog een pak melodie in ontdekt. Voeg daar ook nog een pak wisselingen in tempo en ritme aan toe en je begrijpt ons standpunt over Iku-Turso misschien nog iets beter. Want, laten we eerlijk zijn, hier genieten we echt wel van. Nee, Iku-Turso blaast ons niet compleet omver (al scheelt het weinig) want voor vernieuwingen in het (sub)genre ben je hier niet aan het juiste adres, wel voor intense kracht en kille duisternis gegoten in melodieus klinkend zwartgeblakerd geweld met duivelse en dreigende vocalen en knappe gitaarlijnen die ons keer op keer doen verlangen naar meer. Waarom we het soms meer voor die of die band hebben dan voor een andere, weten we soms ook niet goed uit te leggen. We houden het dan maar “’Into Dawnless relasm’ van Iku-Turso heeft ons een intens goed gevoel”. En dat is dan voldoende om ons te overtuigen.

Luc Ghyselen (92)

Korpituli Productions / Wolfspell Records

Tracklist: 1. Wrath Of The Woesome Woods 2. At The Crack Of Dawn 3. The Offering 4. The Cranial Galaxy 5. Valor 6. Argusogen