Nawather: Kenz Illusion

Nawather werd in 2013 opgestart in Tunis, de hoofdstad van TunesiĆ«. Met ‘Kenz Illusion’ presenteert de band ons het tweede full-album na ‘Wasted Years’ (2016). Je kan Nawather situeren in het vakje progressive metal al laat de band heel veel invloeden uit Midden Oosterse folk muziek in hun sound toe. Het gebruik van de qanun (van oorsprong een Assyrisch snaarinstrument) is daar het belangrijkste accent in. Voeg daaraan toe dat de vocalen afgewisseld door Ryma Nakkach, die instaat voor hemelse cleane vrouwelijke vocalen, en Wajdi Manai, die instaat voor de mannelijke vocalen en de stevige ruwe grunts, en je begrijpt dat we de term progressive metal hier heel ruim interpreteren. ‘Kenz Illusion’ telt tien tracks die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. Geen van de tracks steekt er echt bovenuit, maar het geheel zorgt wel voor een heel knap onderhoudend schijfje dat iets meer dan drie kwartier luisterplezier biedt met heel wat afwisseling in zowel tempo als ritme. Ook dankzij de afwisseling tussen mannelijke en vrouwelijke stemmen, de variatie tussen stevige fragmenten en Midden Oosterse folky stukjes, boeit dit het album en zorgt het ervoor dat je aandacht geen kans ziet om weg te glippen. Maar ook liefhebbers van knap gitaarwerk komen hier ruimschoots aan hun trekken. Verder willen we ook nog meegeven dat elk nummer mooi wordt opgebouwd en dat er ook heel wat melodie, kracht en zelfs dreiging te ontwaren is in het geheel. Kortom, ‘Kenz Illusion’ weet ons echt te overtuigen. Misschien enkel spijtig dat er niet een nummer echt bovenuit steekt zodat de band zo extra aandacht kan eisen. Wij zijn alvast fan van de sound van Nawather en kijken er stilletjes naar uit om dit gezelschap eens live aan het werk te zien en te horen.

Luc Ghyselen (90)

M & O Music

Tracklist: 1. Treasure Chest 2. Breath Of Jasmin 3. Money Slave 4. Falleg 5. The Winter Serenade 6. Yamira 7. Khatwa 8. Kings Cards 9. The Wind Of Death 10. Immortal Greed