Skull Fist: Paid In Full

Mogen / moeten we eerlijk zijn of moeten we een pak stroop smeren om bij een band of een label op een goed blaadje te komen? Van het Canadese Skull Fist hadden we nog niet echt gehoord. Dat de band bestaat sinds 2006, dat wel, maar wij hadden er eigenlijk nog nooit veel aandacht aan besteed. Terecht of onterecht is een vraagstuk die zich dan stelt. Skull Fist draait eigenlijk rond vocalist en gitarist Zach Slaughter die ook met een aantal andere bands actief is / was. Op muzikaal vlak kan je Skull Fist situeren in het vakje traditional heavy metal / speed metal. Ondanks wat strubbelingen in de line-up, lijkt Skull Fist sinds 2014 te bestaan uit Zach Slaughter (gitaar, vocals), Casey Guest (bass) en JJ Tartaglia (drums). Dit ‘Paid In Full’ is het vierde full-album van de band. Het titelnummer opent en klinkt heel traditioneel. Een beetje te voorspelbaar naar onze smaak, zodat we eigenlijk aan het vrezen waren dat deze ‘Paid In Full’ net boven de middelmaat zou uitkomen. Maar dan krijgen we ‘Long Live The Fist’ op onze bord geserveerd. Het tempo gaat met een enorme ruk de hoogte in en we spitsen extra onze oren. En wat blijkt? Het is de aanzet van een album dat ons enorm boeit wegens de gedrevenheid, de energie en het dynamische dat van elke track uit gaat. De, naar onze smaak, veel minder opvallende opener is meteen vergeten. Wat volgt is een album waarop we wild kunnen headbangen, luchtgitaar capriolen kunnen uithalen, en naar hartenlust kunnen mee brullen. Kortom, stuk voor stuk nummers die ons een enorme dosis adrenaline bezorgen en die ervoor zorgen dat we na afloop van dit ongeveer drieëndertig minuten schijfje, meteen de “repeat knop” indrukken, al skippen we dan de opener. Hou je van een enthousiast heavy metal / speed metal schijfje, dan is deze ‘Paid In Full’ van Skull Fist een aanwinst voor je collectie.

Luc Ghyselen (86)

Atomic Fire Records AFR 0041

Tracklist: 1. Paid In Full 2. Long Live The Fist 3. Crush, Kill, Destroy 4. Blackout 5. Madman 6. For The Last Time 7. Heavier Than Metal 8. Warrior Of The North