Esperfall: Act I – Origins In Darkness

Esperfall is afkomstig uit Hongarije en meer bepaald uit de Hongaarse hoofdstad Budapest. Op muzikaal vlak kan jet dit gezelschap – Nóra Sima (vocals), Péter Wachal (bass, vocals), Zsombor Zathureczky (keyboards), László Gábeli (gitaar), Szabolcs Kerek (gitaar) en Attila Pécz (drums) – onderbrengen in het vakje symphonic metal. Met ‘Act I – Origins In Darkness’ levert het zestal een eerste full-album af nadat de band ook reeds twee ep’s, ‘A Leap Of Faith’ (2018) en ‘The Leaf Legacy’ (2019), op de markt bracht. Het instrumentale ‘A Gift From The Gods’ opent dit tien tracks tellend album voortreffelijk. We worden als het ware uitgenodigd om te luisteren. En dat doen we dan ook van harte. Met ‘Tempest In Paradise (The First Advant)’ krijgen we het eerste vocale nummer te horen. Veel symfonische elementen zetten de toon, terwijl drums en bass voor de soepele en toch krachtige basis zorgen. Aanstekelijke riffs zorgen voor extra omkadering en dan is het tijd voor de kristalheldere stem van Nóra die we onmiddellijk in ons hart sluiten. Een stevige gitaarsolo en een heel knappe keyboardsolo ronden het goed opgebouwde en gearrangeerde nummer af. Het is in ieder geval meer dan voldoende om ons over de streep te trekken. Iets meer kracht gaat er uit van ‘Retreat Into Dreamland’ dat energiek en gedreven zijn weg baant. We maken ook voor het eerste kennis met de stem van Péter, en alhoewel we die absoluut niet slecht vinden, bevalt zijn stem timbre ons een heel stuk minder. Oké, we geven grif toe dat zijn rauwe vocalen voor de nodige contrast zorgt met de hoge kristalheldere stem van Nóra, maar zijn stem raakt ons veel minder. Ook tijdens de hier opvolgende nummers komt zijn stem nog vaak aan bod, en telkens hopen wij dat zijn bijdrages van korte duur zijn. Tijdens sommige tracks vinden we zijn bijdrages zelfs wat enerverend en storend, al zorgt het natuurlijk voor de nodige variatie en het zorgt er ook wel voor dat Esperfall zich onderscheidt van een pak andere bands in dit (sub)genre. Uiteindelijk vinden we dat zijn stem iets te vaak aan bod komt. Dit neemt echter niet weg dat Esperfall met dit eerste full-album voor een heel aangenaam in het gehoor liggend werkstuk heeft gezorgd dat vele liefhebbers van het (sub)genre zullen omarmen. Vooral de stem van Nóra vinden we een schitterende meerwaarde voor de band en alleen daarom zouden we u deze ‘Act I – Origins In Darkness’ willen aanraden.

Luc Ghyselen (82)

H-Music Hungary

Tracklist: 1. A Gift From The Gods 2. Tempest In Paradise (The First Advent) 3. Retreat Into Dreamland 4. Plato’s Cave 5. Nature Of The Disease (The Second Advent) 6. Don’t Leave Me Behind 7. No Tomorrow (The Third Advent) 8. Futures & Options 9. Black Flag 10. Cortex Breakdown