Credic: Vermillion Oceans

Credic is een Duitse melodic death metal band die in Stuttgart in 2005 werd opgestart. Volgens de grote “Encyclopaedia Metallum, The Metal Archives’ is Vermillion Oceans’ het derde full-album van dit gezelschap, maar als we de begeleidende promo tekst er op na slaan is dit de opvolger van debuutalbum ‘Agora’ (2018). We vragen ons stilletjes af wie dan wel gelijk heeft en wat we moeten aanvangen met het album ‘Patchwork Of Realities’ (2010). Maar goed, tot hier onze discografische bekommernissen. ‘Vermillion Oceans’ telt tien tracks die stuk voor stuk perfect passen in het straatje melodic death metal. Ze klinken melodieus, en toch heel krachtig en agressief om elke fan van het genre te overtuigen. En toch hebben wij, van MUSIKA, een paar bedenkingen. Zo horen we hier bijvoorbeeld geregeld een heel pak elektronica langs komen die ons een wat ongemakkelijk gevoel heeft. Daar tegenover staat dan weer een prachtige opbouw van de nummers en het feit dat een heel krachtige intensiteit de nummers kenmerkt. En dan hebben we het nog niet gehad over de nodige agressie dat elk nummer uitademt. En toch staat die elektronica daar haaks tegenover. Het zorgt bij ondergetekende alvast voor een dubbel gevoel. Een van de nummers, meer bepaald ‘Tethys Mix’, is een instrumentaal tussendoortje, dat wij persoonlijk liever achterwege hadden gelaten. We missen hier overduidelijk de kracht, intensiteit en agressie die de overige nummers wel in zich hebben en die ervoor zorgen dat we toch over de streep worden getrokken. ‘Vermillion Oceans’ is dus best wel een aardig en genietbaar album geworden, al wordt de melodic death metal sound (lees: kracht en agressie) hier op tijd en stond overheerst door elektronica. En dat vinden wij een beetje spijtig.

Luc Ghyselen (72)

Black Lion Records BLP 0104-D

Tracklist: 1. Tides Disharmonized 2. Vermillion Oceans 3. Darkened Fields 4. The Path 5. Interhuman Gravity 6. Autumn’s Spring 7. Chosen Ordeal 8. The Mountains Between Us 9. Tethys Mix 10. Long Street