Svet: The Truth

Het één persoonsproject Svet, wat het Russische woord is voor “licht”, werd in 2018 in het leven geroepen door de Griekse artiest Athanasios Papangelis. Wij, van MUSIKA, maken de laatste tijd nogal vaak kennis met één persoonsprojecten en die situeren zich vrij vaak in kringen van atmospheric black metal. Svet vormt hier geen uitzondering op. ‘The Truth’ is het full-album debuut onder de naam Svet, al was er eerder ook reeds de ep ‘Walking Towards The Light’ (2021) en de single ‘Embitterment’ (2021), twee release die ons onopgemerkt passeerden. ‘The Truth’ telt zeven tracks en het instrumentale ‘Helicon’ opent rustig en sfeervol, waarna ‘No External Source Can Save You’ ook stevige en krachtige black metal momenten kent waar dreiging, duisternis en kilte aan bod komen. Ook in de overige tracks speelt Athanasios met tal van wisselingen in tempo en ritme zodat sfeervolle en rustiger passages worden afgewisseld met heftige en in duisternis gehulde dreigende stukken. Het komt de luisterervaring enkel maar ten goede want elk van de tracks wordt mooi opgebouwd en gearrangeerd. Enig minpuntje, naar onze bescheiden mening, is het feit dat wij vinden dat de vocalen niet altijd hetzelfde niveau halen als het puur muzikale. Dat zet, een beetje toch wel, een domper op onze vreugde. Toch moeten we eigenlijk volmondig toegeven dat Svet ons meestal weet te overhalen, zodat we, als we toch een heel positieve eindbalans kunnen opmaken. ‘The Truth’ is dus een knap album geworden dat liefhebbers van atmospheric black metal zal kunnen overtuigen, zeker diegene die het vooral zoeken in depressieve of melancholische melodieën.

Luc Ghyselen (85)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Helicon 2. No External Source Can Save You 3. I Am The Star 4. Odysseus (Divergent Path) 5. Where The Sun Does Not Exist 6. A Wizard’s Spell 7. Everything Is Just A Dream