Remornia: Tales Of Abandoned Places

Remornia is een muzikaal project van ene Xavious, een nu negentien jarige Russische artiest. ‘Tales Of Abandoned Places’ is het debuut onder de naam Remornia en telt negen tracks. Inspiratie haalde Xavious vooral bij tal van fantasy verhalen, maar ook video spelletjes zorgden voor inspiratie. Op muzikaal vlak haalt hij o.a. bands als Woods Of Desolation, Mist Of Misery, Grima en Alcest aan. Verder vertelt hij dat elk nummer op dit album op zich staat en een apart fantasy verhaaltje vertelt, zodat fantasy de rode draad vormt op dit debuutalbum. ‘Needle, Thread And Madness’ opent het album heel kalm en zacht met piano als belangrijkste instrument. Het is compleet instrumentaal en, naar onze smaak, te zacht, te dromerig. ‘Black Temple’ is een puur black metal nummer waar hij enorm furieus, energiek en gedreven te keer gaat. Van een enorm contrast gesproken met de opener van dit album. ‘Scars’ wisselt dan weer rustiger momenten af met stevige en krachtige in duisternis gehulde kille momenten. Een mooi voorbeeld van atmospheric black metal. Ook ‘Song Of The Night Fae’ kent rustiger passages die afgewisseld met furieuze uitbarstingen van kille duisternis en dreiging. Ook met ‘Phoenix’ wisselt hij sfeervolle momenten af met heftige erupties. Het klinkt allemaal niet slecht, maar toch slaat bij ons de verveling toe. Vooral het vocale gekrijs klinkt ons op elke track vrij identiek in de oren. Nu, we hebben nog vier nummers te gaan en misschien verandert Remornia het geweer nog wel van schouder (sorry, voor deze uitdrukking met de oorlog in Oekraïne). Maar nee, ‘Lovely Phantasm’ brengt niet echt de verbetering waarop we hadden gehoopt. Oké, ook nu weer wordt er gespeeld met verschillende tempo’s en ritmes en krijgen we verschilleden graduaties te horen in kracht, dreiging en duisternis, maar het “wauw” gevoel is ver te zoeken. Ook het korte, instrumentale en vrij felle ‘Stream’ brengt niet echt veel beterschap. Met ‘Soul Apocalypse’ en ‘Waltz Of Comets’ slepen we ons naar het einde van dit album. Opnieuwe noteren we een wisselwerking tussen rustiger momenten en hardere stukken, maar ons compleet overtuigen doet Remornia niet. Xavious zou intussen aan een tweede album werken waarvoor hij “vampieren” als thema wil gaan gebruiken. We zijn eigenlijk een beetje benieuwd wat hij daarmee zal aanvangen, al hopen we toch op een betere (andere?) muzikale omlijsting. En al heel zeker op een andere vocale aanpak, want nu blijven we toch wel wat op onze honger zitten op dat vlak daar zijn black metal gekrijs nogal eentonig overkomt en daar kan de mooie koorzang tijdens afsluiter ‘Waltz Of Comets’ niets meer aan veranderen.

Luc Ghyselen (72)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Needle, Thread And Madness 2. Black Temple 3. Scars 4. Song Of The Night Fae 5. Phoenix 6. Lovely Phantasm 7. Stream 8. Soul Apocalypse 9. Waltz Of Comets