Bible Black: The Complete Recordings 1981-1983

Ooit gehoord van Bible Black, een Amerikaanse hard rock / heavy metal band die actief was tussen 1980 en 1985? Wij eerlijk gezegd niet. De band werd in 1980 opgestart door een tweetal dat een verleden had bij de band Elf: drummer Gary Driscoll en bassist Craig Gruber. Al vlug haalde men gitarist Andrew “Duck” MacDonald aan boord. Een passende vocalist vinden bleek een iets moeilijker opgave. Eerst passeerde ene Lou Marullo de revue die later bekendheid zou verwerven als Eric Adams (Manowar). Daarna volgde Joey Belladonna die later naam en faam zou maken bij Anthrax. En Ook Jeff Fenholt passeerde achter de microfoon. Op dit blinkend schijfje krijg je veertien tracks te horen die typisch zijn voor de mix van hard rock / heavy metal die in de jaren grote ogen gooide. Het grote nadeel voor Bible Black was vooral het gegeven dat geen van de nummers, alhoewel allen zeker niet slecht of minderwaardig, er echt bovenuit staken om zo extra aandacht op te eisen. Je krijgt twaalf tracks te horen met Joey Belladonna en twee tracks met diens opvolger Jeff Fenholt. Later werden nog een paar tracks (met Jeff als vocalist) op een split uitgebracht met de band Thrasher (1985). Helaas deden die ook al niet echt veel stof opwaaien en Bible Black hield het kort daarna voor bekeken. Gary Driscoll overleed kort erna (1987) en ook Craig Gruber (2015) en Jeff Fenholt (2019) wisselden reeds het normale leven voor het eeuwige leven. Met dit schijfje krijgen fans van het genre er een mooi tijdsdocumentje bij. Wij zater niet echt te wachten op deze release, maar zijn uiteindelijk maar wat blij dat we Bible Black alsnog hebben ontdekt wegens de goede opbouw van de nummers, de kracht die ze uitstralen en vooral de best wel heel knappe gitaarsolo’s. “Uitschieter”, al is dit wel een groot woord naar onze smaak, is ‘Fighting The Wind’ waar een stevige wind weerwerk biedt tegenover het muzikale geweld van de heren (al komt ‘Back Door’ heel dicht in de buurt).

Luc Ghyselen (80)

Louder Than Loud Records LTLCD 103

Tracklist: 1. Gone 2. Metal Man 3. Back To Back 4. Down On The World 5. Ain’t No Crime 6.

Fighting The Wind 7. Back Door 8. Paint It Black 9. Fires Of Old 10. You Got Me Where You Want Me 11. Deceiver 12. Midnight Dancer 13. Gone (Jeff Fenholt vocals), 14. Metal Man (Jeff Fenholt

vocals)