Hell Militia: Hollow Void

Hell Militia, een Frans black metal ensemble dat sinds 2001 zijn visie op Satanisme en bederf muzikaal vorm heeft, is er, na zo’n tien jaar van stilte, terug met een nieuw full-album. Hell Militia bleef dus heel stil na het derde full-album van de band, ‘Jacob’s Ladder’, uit 2012. Een aantal strubbelingen binnen de line-up liggen aan de basis van die stilte. Sinds 2018, toen de band een paar zorgvuldig uitgekozen shows bracht, probeert men de trein terug op de rails te krijgen. Maar het schrijf en opname proces van nieuw werk nam toch wat meer tijd in beslag dan de heren vooraf hadden ingecalculeerd. Met ‘Hollow Void’ staan de vijf heren – RSDX (vocals), Arkdaemon (gitaar), Saroth (gitaar), S. (bass) en Dave Terror (drums) – dan toch aan het begin van een nieuw muzikaal hoofdstuk in hun carrière. Het album telt tien tracks waar de kilte en de agressie van af spat, precies zoals de heren het voor ogen hadden. We kunnen de sound van Hell Militia zeker niet vernieuwend gaan noemen, maar ze staan wel duidelijk hun mannetje al het aankomt op kille, rauwe no-nonsense black metal. Wij zijn alvast te vinden voor de kracht en de rauwheid van het album die baadt in een duister en dreigend bad. De heren weten hun nummers te kruiden met wat tempo en ritmewisselingen zodat verveling niet toetreden. Het enig waar we – soms toch – wat mee in de maag zitten, zijn de vocalen die nochtans rauw en grimmig over je heen denderen. Wat we ermee bedoelen is dat er weinig variatie in de zanglijnen steekt en dat die ons – soms toch – wat enerveren. Wie zich daar niet aan stoort, krijgt tien grimmig en agressief klinkende black metal nummers op zijn bord die een kleine drie kwartier stevig op je inwerken: een indigestie krijg je er niet van, ondanks het feit dat ze zwaar, dreigend en kil blijven nazinderen.

Luc Ghyselen (72)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 126

Tracklist: 1. Lifeless Light 2. Genesis Undone 3. Dust Of Time 4. Within The Maze 5. Hollow Void 6. The Highest Fall 7. Kingdoms Scorched 8. Veneration 9. Corruption Rejoice