Nite: Voices Of The Kronian Moon

Uit het Amerikaanse San Francisco, Californië is Nite afkomstig, een blackened heavy metal band opgestart in 2018. Het viertal – Van Labrakis (vocals, gitaar), Scott Hoffman (gitaar), Patrick Crawford (drums) en Bryan Coons (bass) – zorgde in 2020 voor het eerste full-album van de band. ‘Darkness Silence Mirror Flame’ deed het niet onaardig en het Franse label Season Of Mist ziet wel iets in dit kwartet zodat de heren prompt de kans krijgen om een tweede full-album klaar te stomen. Bryan Coons laat intussen de eer aan Avinash Mittur en ‘Voices Of The Kronian Moon’ wordt ingeblikt. De sound van Nite is duidelijk schatplichtig aan wat we te horen kregen tijdens de hoogdagen van NWOBHM: heel krachtig en stevig dus, maar tegelijk ook heel melodieus. Bass en drums zorgen voor een heel stabiele maar toch soepel klinkende basis, terwijl de riffs zowel krachtig als aanstekelijk klinken. Voeg daar een heel pak melodie aan toe en je verkrijgt een beeld van hoe Nite klinkt. Dat de heren op tekstueel vlak kiezen voor occultisme, horror en dergelijke zorgt ervoor dat het geheel een duister randje meekrijgt zodat we ook, zij het minimaal, de term “blackened” willen gaan gebruiken. Maar het meest opvallende gegeven bij Nite zijn de donkere vocalen van Van. Die klinkt immers zeer gruizig en zorgt voor een extra dreiging en een heel donker klankkleur die bijwijlen de melodie probeert te overschaduwen. Gelukkig zorgen de best wel melodieuze gitaarsolo’s dan voor tegenwicht. Echt vernieuwend klinkt Nite dus absoluut niet, enkel de gruizige stem is voor ons een beetje een nieuw gegeven in het (sub)genre, maar daar elk van de acht tracks op dit album goed wordt opgebouwd en gearrangeerd, weten de vier heren ons alvast te overtuigen en te boeien vanaf de eerste klanken van opener ‘Acheron’ tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘The Trident’. Misschien toch nog een kanttekening, al is dit muggenzifterij, we missen die ene uitschieter die van een goed album een heel knap album kan maken. Toch zullen liefhebbers van het (sub)genre veel plezier beleven aan dit tweede full-album van Nite.

Luc Ghyselen (88)

Season Of Mist SOM651

Tracklist: 1. Acheron 2. Kronian Moon 3. Last Scorpion 4. Liber ex Doctrina 5. Heliopolis 6. Edge Of The Night 7. Thorns 8. The Trident