Nýr Gata: Luna Aeterna

Nýr Gata werd in 2014 opgestart door Sarghas als solo project. Maar toen het eerste full-album, ‘Seraphim’, er in 2015 aan kwam kreeg Sarghas (alle instrumenten, vocals) al “hulp” van Nordmann, eveneens een artiest die tal van muziekinstrumenten vlekkeloos bespeelt. ‘Seraphim’ kreeg best wel lovende kritieken, maar toch bleef het heel stil rond dit project. Uiteindelijk presenteren de heren nu pas met ‘Luna Aeterna’ een tweede full-album dat een vervolg is op dat veelbelovende debuut. Sarghas staat nog steeds in voor alle vocalen, teksten en composities, terwijl Nordmann mix en mastering voor zijn rekening. Wie verder voor wat zorgt, kregen we niet mee in de persinfo. Wel worden wij overweldigd door het tweetal want ‘Luna Aeterna’ is een beklijvend stukje melodic black metal / death metal geworden waarin je alle ingrediënten uit deze (sub)genres vindt. Rustiger melodieuze fragmenten gaan immers hand in hand met heel furieuze duistere en dreigende uithalen, terwijl de heren zeker ook niet vies zijn van een pak brutale agressie. De schitterend opgebouwde nummers kennen een pak tempo en ritmewisselingen zodat je aandacht niet de minste kans krijgt om ergens anders heen te gaan. Ook op vocaal vlak zorgen de heren van Nýr Gata voor een pak variatie die gaat van melodieus gezang tot puur rauw black metal gekrijs met alles ertussen in wat het nummer of het fragment op een bepaald moment vraagt. De heren hebben ons met dit acht tracks tellend tweede full-album werkelijk overweldigd. Bestaat er een mogelijkheid dat we Nýr Gata ook eens live ana het werk kunnen zien en horen? Indien wel, willen wij op de eerste rij plaats nemen. En … de heren moeten niet echt opnieuw zes jaar wachten met een vervolg op deze ‘Luna Aeterna’!

Luc Ghyselen (98)

Nahetal Klangschmiede

Tracklist: 1. Himmels Fall 2. Untergang 3. Tosende Stille 4. Nihil 5. Yin 6. In Trümmern 7. Aus ‘steinter Wiege 8. Luna Aeterna