Shape Of Despair: Return To The Void

Met ‘Return To The Void’, het vijfde full-album, zet het Finse Shape Of Despair zijn muzikale reis verder. Dit funeral doom gezelschap werd in 1998 opgestart al is het ook gewoonweg de voortzetting van Raven, opgestart in 1995, onder een andere naam.’Return To The Void’ telt slechts zes tracks maar klokt wel af boven de vijfenvijftig minuten grens. Dan weet je het al: lang uitgesponnen nummers die een heel traag tempo meekrijgen en die loom, maar wel heel donker op je inwerken. Het is niet zo dat Shape Of Despair nieuwe paden bewandelt of vernieuwend uit de hoek wil gaan komen. En toch klinkt Shape Of Despair al al die jaren iets anders dan een pak (sub)genre genoten. Dat komt vooral door de wisselwerking van de diepe, lichtjes rauwe stem van Henri Koivula, die je genadeloos mee trekt naar donkere en duistere dieptes, en de, ja mogen we het hemelse stem van zangeres Natalie Koskinen die zo voor een enorm contrast zorgt. En dat allemaal terwijl Samu Ruotsalainen (drums) en Sami Uusitalo (bass) voor een heel kloeke basis zorgen die een o zo langzaam tempo aangeeft zonder dat er verveling optreedt. De riffs die de heren, Tomi Ullgrén en Jarno Salomaa, uit hun zes snarige instrumenten halen meanderen heel stevig en krachtig verder, maar bouwen een loodzware muur op die slechts langzaam zijn geheimen prijs geeft. Het geheel wordt dan ook nog eens overgoten met een heel donkere klanktapijt aan keyboards. Wie ergens hoopt op een straaltje zonlicht, is er duidelijk aan voor de moeite, en terwijl de wanhoop uit de speakers sijpelt, zet het zestal zijn in duisternis gehulde muzikale trip verder die zich langzaam maar zeker ontplooit. Liefhebbers van het subgenre en van de band in het bijzonder, zullen heir opnieuw een hele tijd zoet mee zijn, al kunnen wij ons evengoed inbeelden dat een pak luisteraars het na een paar nummers voor bekeken houden om iets luchtigers, iets vrolijkers te gaan beluisteren.

Luc Ghyselen (80)

Season Of Mist SOM 638

Tracklist: 1. Return To The Void 2. Dissolution 3. Solitary Downfall 4. Reflection In Slow Time 5. Forfeit 6. The Inner Desolation