Heidra: To Hell Or Kingdom Come

Het Deense Heidra lijkt zijn muzikale carrière mooi op te bouwen. Heidra werd in 2006 in de Deense hoofdstad Kopenhagen opgestart. Na twee demo’s volgde er in 2012 met ‘Sworn To Vengeance’ een eerste ep. Wij, van MUSIKA, “ontdekten deze Viking metal band in 2014 middels het eerste full-album ‘Awaiting Dawn’. Het was meteen “liefde op het eerste gehoor”. Als support-act voor Ensiferum en Fleshgod Apocalypse bouwde de band een stevige fanbasis op in Europa in 2016. ‘The Blackening Tide’, het tweede full-album uit 2018 van het gezelschap bevestigde en ook de tournee met Omnium Gatherum zorgde ervoor dat de band extra zieltjes won. En dan was er het alom gekende covid virus die voor zowat elkeen op deze aardbol heel wat roet in het eten gooide. De heren van Heidra lieten het niet aan hun hart komen en kozen ervoor om aan nieuw werk te werken. Deze ‘To Hell Or Kingdom Come’ is daarvan het resultaat. Wel daverde de line-up voor de zoveelste keer op zijn grondvesten. Van de oorspronkelijke line-up zijn enkel nog Martin W. Jensen (gitaar) en Morten Bryld (lead vocals, gitaar, keyboards) overgebleven. Het tweetal omringd zich verder met James Atkin (bass, vocals) en Carlos G.R. (gitaar). Op dit album werd Heidra uit de nood geholpen door drummer Francesco Paoli (Fleshgod Apocalypse). Het gezelschap zorgt voor tien tracks als we de korte instrumentale intro, ‘The Beginning And The End’ mee tellen. Opvallend bij Heidra is de samensmelting van verschillende (sub)genres tot een heel knap geheel. Zo hoor je elementen uit power metal, symphonic metal en melodic death metal samen gaan. Voeg daaraan toe dat de heren zeker niet vies zijn van tal van wisselingen in tempo, ritme en kracht en je verkrijgt een album dat blijft boeien van begin tot einde. En als de heren daar ook op vocaal gebied mooie variaties in brengen die gaan voor krachtige cleane stem tot typische rauwe en ruw black / death metal vocals dan weet je dat men speelt met uiteenlopende (sub)genres. En als men daar dan ook nog een mooie samensmelting van kan maken met goed uitgebouwde en gearrangeerde tracks zit je natuurlijk goed. Dat is precies wat Heidra voor elkaar krijgt op dit derde full-album. Nee, we zullen ‘To Hell Or Kingdom Come’ niet de hemel in prijzen, maar we willen wel meegeven dat wij ons alvast geen milliseconde hebben verveeld tijdens onze luisterbeurten. De heren weten ons immers track na track te overtuigen zonder dat er een minderwaardig nummer langskomt of zonder uitschieter. En misschien is dat laatste echt nodig om te streven naar meer erkenning, al zal iedereen die eerder werk van Heidra op de planken heeft staan, ook dit nieuwste werkstuk ten volle weten te waarderen. Rest ons nog aan te geven dat we deze band graag tijdens een live concert aan het werk willen zien / horen. Welke promotor, in onze contreien, voelt zich aangesproken?

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 366

Tracklist: 1. The Beginning And The End 2. Retribution’s Dawn 3. Dusk 4. The Rebirth 5. Wolfborn Rising 6. Fall Of The Fey 7. To Hell Or Kingdom Come 8. Ancient Gates 9. Cloaks And Daggers 10. Two Kings