Nightrage: Abyss Rising

Melodic death metal band Nightrage werd in 2000 opgestart door Marios Iliopoulos nadat Exhumation, zijn vorige band, er de brui aan gaf. Hij vond al vlug een aantal gelijkgestemde zielen en na drie demo’s was ‘Sweet Vengeance’ in 2003 het eerste full-album voor Nightrage. Met ‘Abyss Rising’ is Marios, de enige constante factor bij de band, en dus ook Nightrage, aan het negende full-album toe en dat ondanks een pak wijzigingen in de line-up. Nightrage bestaat tegenwoordig uit Marios Iliopoulos (gitaar), Ronnie Nyman (vocals), Magnus Söderman (gitaar), Francisco Escalona (bass) en Dino George Stamoglou (drums). ‘Abys Rising’ telt dertien tracks die afklokken onder de veertig minuten grens. Dat betekent dat je korte gebalde nummers te horen krijgt waar brutale en agressieve kracht samen wordt gebracht met melodie. Bass en drums zorgen voor het stevige fundament, terwijl krachtige riffs de ruwbouw optrekken. Melodieuze gitaarsolo’s en rauwe, maar zeer krachtige vocalen eisen de meeste aandacht van de spotlights. De meeste nummers worden er op een heel stevige tempo doorgejaagd en klinken daardoor best vrij aanstekelijk. Uitzonderingen zijn er gelukkig ook wel, zoals het mooi opgebouwde ‘Shadows Embrace Me’ dat eerder rustig en kalm opstart om pas later aan kracht en tempo te winnen, terwijl men verder wat speelt met tempo en ritme wisselingen. Toch weten niet alle tracks te overtuigen. Zo zijn we er bijvoorbeeld nog steeds niet achter gekomen wat het korte instrumentale ‘Portal Of Dismay (Interlude)’ voor meerwaarde heeft. Ook ‘9th Circle Of Hell’ weet, ondanks een mooie opbouw, ons niet volledig te overtuigen wegens het feit dat er kalmere momenten langskomen waar de stem niet lijkt te matchen met het puur muzikale. Nog een nummer dat ons maar weinig doet is het korte instrumentale ‘The Divergent’ dat wel heel melodieus klinkt, maar dat wij niet passend vinden in de “flow” van het album. Ook de eveneens korte instrumentale afsluiter van dit album, Darkened Soul’, is niet echt aan ons besteed. Gelukkig maken de overige tracks heel veel goed en daarom kunnen we deze ‘Abyss Rising’ toch wel aanraden bij liefhebbers van melodic death metal.

Luc Ghyselen (85)

Despotz Records DZDL 452

Tracklist: 1. Abyss Rising 2. Swallow Me 3. Nauseating Oblivion 4. Dance Of Cerberus 5. Falsifying Life 6. Portal Of Dismay (Interlude) 7. Shadows Embrace Me 8. 9th Circle of Hell 9. The Divergent 10. Cursed By The Gift Of Sight 11. False Gods 12. Pest Ridden Tide 13. Silence Of The Darkened Soul