Norð: Machine Blood

Norð is een band afkomstig uit het Deense Odense en werd opgericht in 2013. In 2017 kwamen ze op de proppen met de ep ‘Alpha’ en nu is er – eindelijk – het vervolg met het debuutalbum ‘Machine Blood’. Norð staat gecatalogeerd als alternative metal wat naar ons aanvoelen zoveel betekent als een blend van meerdere stijlen zonder dat je ze echt in één hokje kunt plaatsen. Elke vergelijking is steeds weer ergens onrecht aandoen maar om toch een idee te geven aan welk geluid je je bij Norð mag verwachten, kunnen we stellen dat fans van pakweg Killswitch Engage, In Flames, Soilwork en Drowning Pool hier wel eens hun gading zouden kunnen in vinden. Het ene moment neigen ze richting catchy hardcore riffs, het volgende moment gaat het veeleer richting melodische death metal. Eén en ander heeft in niet geringe mate te maken met het zeer gevarieerde zangbereik van Bjarne Matthiesen die moeiteloos overgaat van zeer hoge uithalen, over cleane zang tot rauwe grunts om nadien een diep death gegrom te laten horen. Maar ook muzikaal is dit vijftal niet voor één gat te vangen en is de variatie aan stijlen indrukwekkend terwijl het album niettemin toch samenhangend klinkt. Elk nummer is zeer gelaagd opgebouwd zodat je nergens het gevoel hebt dat ze zijn blijven zitten met een half afgewerkt idee. Het album begint met een zeer rustige akoestische gitaar maar dan worden vanaf ‘Left Behind’ alle registers opengetrokken. Inspiratie vinden ze in onze maatschappij waar onmiskenbaar één en ander schort. Het werken met twee gitaren zorgt er bij Norð voor dat er een voortdurende wisselwerking is tussen opzwepende riffs en het fijnere melodische gitaarspel. Kortom er gebeurt steeds wel iets wat de aandacht erbij houdt. Als we een puntje van kritiek hebben, dan is het dat het album welhaast té gepolijst klinkt. Het had voor ons misschien net dat tikkeltje ruwer gemogen, nu is het soms té clean, teveel ontdaan van de ruwe kantjes alsof ze iedereen te vriend willen houden. We vermoeden dat de hand van Jacob Hansen – die voordien al werkte met Volbeat, Arch Enemy en Amaranthe o.a. – hierin een voorname rol speelt. Niettemin een debuutplaat die kan tellen en zeker een band om in de gaten te houden.

K.H. (78)

Inverse Records

Tracklist: 1. Prologue 2. Left Behind 3. Fear Reigns 4. Depleted Soil 5. The Swordsman 6. The Run 7. Endless Stream 8. Seasons Erased 9. Law Of Jante 10. Machine Blood 11. Epilogue