OvDeth: Mortial Burden (ep)

OvDeth werd in 2016 opgestart als All of Death maar wijzigde de naam al heel snel tot het huidige OvDeth. Als je “Encyclopaedia Metallum” mag geloven – en waarom zouden we niet? –, kan je de band in het vakje death metal / black metal plaatsen. Wij, van MUSIKA, zouden daar, op basis van deze ‘Mortial Burden’, de term melodic willen aan toevoegen. Het vijftal – Apophis (bass), Sep (drums), Kryptodrakon (gitaar), Daemon CXVII (gitaar) en Kai (vocals) – zorgde in 2018 voor een debuut. De drie tracks tellende ep ‘Tempest Calm Cold’ (2018) passeerde ons onopgemerkt. Spijtig? Op basis van dit nieuwe werkstuk zouden we durven zeggen van wel, want de vier tracks die het kwintet hier aflevert zijn stuk voor stuk een streling voor het oor (indien je natuurlijk iet of wat fan bent van melodic death metal / melodic black metal). Vanaf de rustige aanzet van opener ‘March Of The Blind’ vallen we immers voor de sound van dit gezelschap. We horen immers een heel melodieuze start met reeds een onderhuidse dreiging die mooi opbouwt om tot ontploffing te komen eens de krachtige, ruwe maar toch melodieus klinkende, vocalen hun intrede doen. Het tempo schiet ook met een stevige ruk de hoogte in, terwijl een heel knappe melodieuze gitaarsolo het denderende geheel af rondt. Dit is binnen komen met een “bang”. Het mooi opgebouwde en van verschillende tempo en ritmewisselingen voorziene ‘The Ancestor’ volgt. Kai bewijst dat hij ook over een sfeervolle cleane stem beschikt, terwijl het gitaarwerk opnieuw om duimen en vingers bij af te likken is. Het tweede hoogtepunt is al meteen een feit. ‘Perished’ volgt en kent zo goed als geen studieronde, waarmee we bedoelen dat de heren meteen energiek en gedreven het gaspedaal indrukken zonder dat het melodieuze aspect in de sound daarbij links wordt gelaten. Afsluiter ‘Saturn Devoured’ laat nog eens heel mooi alle ingrediënten uit de sound van OvDeth samen smelten en zorgt zodoende voor een heel mooi opgebouwd nummer met tal van wisselingen in tempo, ritme, dreiging en kracht. ‘Mortial Burden’ van OvDeth is dan ook een echte aanrader voor iedereen die zich fan noemt van het (sub)genre!

Luc Ghyselen (96)

Independent release

Tracklist: 1. March Of The Blind 2. The Ancestor 3. Perished 4. Saturn Devoured