Where’s My Bible: Circle (ep)

Where’s My Bible is een Fins gezelschap dat met ‘Circle’ zijn derde werkstuk aflevert nadat het gezelschap eerder reeds instond voor de ep ‘The Beginning’ uit 2016 en het full-album ‘M ‘n’ R’ dat er in 2018 aan kwam. Met deze vier tracks tellende ‘Circle’ zetten de heren, naar eigen zeggen dan toch, een stap voorwaarts op gebied van brutaliteit en melodie. Where’s My Bible werd in 2016 opgestart en wordt in het vakje “deathcore / death ‘n’ roll” onder gebracht. Maar terwijl het schijfje hier zijn rondjes draait durven wij daar heel gemakkelijk de term melodic death metal op kleven. Het harde, agressieve en brutale van death metal is ongetwijfeld aanwezig, maar het gezelschap zet daar een enorm pak melodie tegenover die in elk van de tracks zelfs toonaangevend is geworden. ‘Chapter I: Escape’ opent heel energiek en gedreven en zorgt voor een mooie symbiose van kracht en melodie. Ook op puur vocaal vlak worden rauwe agressie afgewisseld met cleane zang, terwijl orkestrale ornamenten de sound een heel vol geluid aanmeten. Na wat klaroen geschal opent ‘Chapter II: Void’ heel melodieus om dan aan kracht en brutaliteit te winnen. Ook hier valt de wisselwerking tussen cleane zang en een rauwe grunt in de smaak terwijl het mooi opgebouwde nummer voor de rest zorgt. Op dat elan gaat het gezelschap verder tijdens de twee overige tracks – Check alvast het afsluitende stukje pagan tijdens ‘Chapter III: Nest’ dat, naar onze smaak, naar meer smaakt, terwijl afsluiter ‘Chapter IV: Origin’ misschien het heftigste en brutaalste nummer op dit schijfje is. – zodat een mooie wisselwerking ontstaat tussen heel heavy en brutale stukken en mooie melodieuze fragmenten. Nergens verliezen de heren het samenspel tussen melodie en krachtige agressie uit het oog zodat deze ep een must have geworden is voor liefhebbers van melodic death metal. Rest ons nog te melden dat men van elke track een video op de markt wil brengen. Misschien is Where’s My Bible als band nog niet zo bekend in onze contreien en daar kan deze ‘Circle’ alvast verandering in brengen.

Luc Ghyselen (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. Chapter I: Escape 2. Chapter II: Void 3. Chapter III: Nest 4. Chapter IV: Origin