Edge Of Forever: Seminole

De recentste wissel in de gelederen van Edge Of Forever zorgde ervoor dat gitarist Aldo Lonobile (Secret Sphere, Archon Angel) en drummer Marco di Salvia (Hardline) de band vervoegden. Samen met bassist Nik Mazzucconi (Labyrinth) en band oprichter en zanger / keyboardspeler / songwriter Alessandro Del Vecchio brengen ze een gekende cocktail van AOR en melodieuze metal. Deze vijfde plaat bevat twaalf nummers, die voornamelijk te danken zijn aan het schrijftalent van Alessandro maar waar ook Marco voor een tweetal nummers in de pap te brokken had. Daarnaast nam Del Vecchio ook nog productie, mixen en masteren van het album ook voor zijn rekening in de Ivorytears studio in het historische Somma Lombardo. Voor hun laatste album had de band eigenlijk een paar maanden op tournee moeten gaan, maar een vies beestje besliste daar anders over. Die tijd vulden ze gelukkig op met het schrijven van nieuw materiaal. Alhoewel Alessandro de nummers schreef, beweert hij dat ze een gezamenlijk resultaat van de band vormen. Hij vertelt: “Edge Of Forever is mijn eiland waar ik verhalen wil vertellen die mensen kunnen inspireren om voor hun dromen te leven, om tegenslagen te trotseren en om alle kansen te overwinnen die het leven ons toewerpt. Toen ik mezelf in mijn Edge Of Forever-modus plaatste voor ‘Seminole’, schreef ik elke noot voor mijn bandmaten. Ik wilde dat ze konden schitteren en een blauwdruk hadden waarin ze ons canvas konden weven met hun persoonlijkheid en definitief zichzelf konden zijn. Zij waren de belangrijkste drijfveer en inspiratie om deze nummers te schrijven”. In ‘Seminole’ is alles tot het uiterste gedreven, het is een conceptueel album over ieders leven”. Hij besluit met de wijze woorden: “Sit down and enjoy how the story began, in the land of ‘Seminole’”. Het positieve ‘Get Up Your Feet Again’ zorgt alvast voor de bevestiging waar we na de line-up wissel voor uitkeken. Het gaspedaal wordt meteen volledig ingedrukt. We horen vooral erg veel goesting en wilskracht in de vorm van een knap geschreven melodieus nummer. Alessandro is voor vele instrumentale bijdrages gekend, vooral bas en keyboard, maar hier zijn we nogmaals getuige dat de man ook met een gouden strot gezegend is. Aldo laat zich met harmonisch snarenwerk opmerken en alhoewel er wat gas wordt teruggenomen in het progressievere ‘On The Other Side Of Pain’, neemt hij terug de kans om zijn snarenvirtuositeit in de kijker te zetten. Het lijkt erop dat de grootste kleppers zich halverwege het album te vinden zijn. De klassieke hard rock nummers ‘Shift The Paradigm’ en ‘Another Salvation’ zijn van die nummers die het album liften. Het knap drumwerk en vingervlug fretwerk zorgt voor een mooi contrast, maar het is vooral de Italiaanse multi-instrumentalist die in de aanstekelijke refreinen vocaal serieus uit zijn pijp komt. Met stip mijn favoriet! In de fantastische power ballad ‘Breath Of Life’ laat hij een meer breekbare versie van zijn stembanden horen. De laatste vier nummers vormen in feite één geheel: ‘Seminole’. Marco Hielp de middenste stukken schijven. Samen met Alessandro heeft hij ervoor gezorgd dat elke muzikant nog eens kon uitblinken dankzij de gelaagde vocale harmonieën en stijgende refreinen met krachtige ritmes en zinderende solo’s. Het vierluik vertelt een verhaal over veerkracht, doorzettingsvermogen, liefde en een positieve mentale houding, waar iedereen zich kan inleven. Dankzij vurig gitaarwerk, een ferme laag toetsen en knappe vocale prestaties, vaak gecombineerd in stevige ritmesessies, wordt een sterk album afgerond. Drie kwartier krachtige en gepassioneerde melodieuze hard rock op het scherp van de snede!

Rocking Klingon (88)

Frontiers Records FRCD 1183

Tracklist: 1. Get Up Your Feet Again 2. On The Other Side Of Pain 3. Made It Through 4. Shift The Paradigm 5. Another Salvation 6. Breath Of Life 7. Wrong Dimension 8. Our Battle Rages On 9. Seminole, Pt. 1 In The Land Of The Seminole 10. Seminole, Pt. 2 Mistaken Reality 11. Seminole, Pt. 3 Rewrite The Story 12. Seminole, Pt. 4 The End’s Starting To Begin