Praying Mantis: Katharsis

Het Britse Praying Mantis stond mee aan de wieg van wat we NWOBHM noemen. Toch rees hun ster niet zo hoog als die van tijdsgenoten als Saxon, Iron Maiden of Def Leppard om het maar bij die te houden. Praying Mantis ontstond in 1973 en is steeds wel een beetje een buitenbeentje gebleven daar de band met de broertjes Tino (gitaar, vocals) en Chris Troy (bass, vocals) steeds koos voor een heel melodieuze benadering van het genre, met ook steeds een voet in classic hard rock. En toch zag het er op een bepaald ogenblik heel bijzonder uit voor het gezelschap toen hun debuutalbum ‘Time Tells No Lies’ uit 1981 toch wel hoe ogen gooide. Korte tijd later hield de band het voor bekeken. In 1990 werd Praying Mantis nieuw leven ingeblazen omdat vooral het land van de rijzende zon nog steeds storm liep voor de band. Maar opnieuw liep het mis, want de band hield het in 2003 opnieuw voor bekeken. In 2008 werd een hernieuwde start genomen met naast de broertjes Troy ook Andy Burgess (gitaar, vocals) aan boord. Later kwamen daar dan nog Jaycee Cuijpers (lead vocals) en Hans in ‘t Zandt (drums) bij en deze line-up is met ‘Katharsis’ aan zijn tweede full-album toe, het elfde voor de band. ‘Katharsis’ zorgt voor elf knap opgebouwde en gearrangeerde nummers waar het gitaarspel en de vocals met de meeste aandacht gaan lopen. Nog steeds klinkt alles heel melodieus en ook hun mix van classic hard rock en heavy metal is intact gebleven. En terwijl we vol lof waren over bijvoorbeeld de single ‘Cheated’ (1981) en het debuutalbum van het gezelschap, blijven we nu toch stilletjes op onze honger zitten. De boosdoener ligt in het feit dat wij een krachtiger sound hadden verwacht of dat onze verwachtingspatroon veel te hoog ligt natuurlijk. Dit neemt niet weg dat ‘Katharsis’ een zeer genietbaar album is geworden dat perfect aansluit bij het oeuvre dat de band reeds eerder op de markt bracht. En uiteindelijk moeten ook wij toegeven dat Praying Mantis ons toch wel een klein uurtje lang weet te boeien. Missie geslaagd dus uiteindelijk, alleen … het mocht iets meer en iets krachtiger zijn, naar onze smaak.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1180

Tracklist: 1. Cry For The Nations 2. Closer To Heaven 3. Ain’t No Rock ‘N’ Roll In Heaven 4. Non Omnis Moriar 5. Long Time Coming 6. Sacrifice 7. Wheels In Motion 8. Masquerade 9. Find Our Way Back Home 10. Don’t Call Us Now 11. The Devil Never Changes