Dark Sanctuary: Iterum (ep)

Dark Sanctuary werd in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs in 1996 opgestart. Het gezelschap zorgt voor een sound die we het best kunnen omschrijven als neoclassical darkwave, al moeten we toegeven dat de band ook al gothic invloeden in hun sound liet doorsijpelen. Tussen de opstart in 1996 en 2009 zorgde het gezelschap voor zeven full-albums. Na twaalf jaar van stilte komt Dark Sanctuary terug om het hoekje kijken met deze ep die eind vorig jaar digitaal in eigen beheer werd uitgebracht. Het Italiaanse label Avantgarde Music heeft de twee tracks van de ep aangevuld met een derde track en zorgt zo voor een de uitgave op cd en op vinyl. Dark Sanctuary zorgt voor heel mooie rustige muziek – verwacht je dus niet aan gierende gitaren, blast beats en krachtige vocalen – die toch heel diep op je inwerkt door het duistere randje dat elk van de nummers meekrijgt. Melancholie en weemoed worden immers je deel terwijl de schitterende vocalen je meevoeren op een rustige, maar toch vrij intense belevenis. ‘Iterum’ is een plaatje dat niet voor dolle momenten zal zorgen, maar die ervoor zorgt dat je tot een innerlijke rust kan komen. Wij, van MUSIKA, houden er van om zo nu en dan ‘s avonds bij het hardvuur met een goed glas van onze geliefkoosde drank bij de hand tot rust te komen en even na te denken over wat we die dag hebben gepresteerd. Wel, op zo’n momenten is ‘Iterum’ van Dark Sanctuary voor ons een ware zegen.

Luc Ghyselen (84)

Avantgarde Music AV 440

Tracklist: 1. L’intime 2. Renaissance 3. Loin de moi