Harmdaud: Blinda Dödens Barn

Harmdaud is het muzikale solo project van Andreas Stenlund (vocals, bass, gitaar, programmering) waarmee hij zijn visie op een mix van melodic black metal, blackened death metal en Viking metal mee geeft. Sinds de opstart in 2016 zorgde hij voor twee full-albums. Eerst was er deze ‘Blinda Dödens Barn’ in 2017 en nadien volgde nog ‘Skärvor’ in 2019. ‘Blinda Dödens Barn’ werd dus voor het eerst in 2017 op de markt gebracht in eigen beheer en met slechts honderd kopieën. Gelukkig, voor ons dan toch, ziet Vegvisir Distrubution graten in een heruitgave van dit album op vinyl. Opgelet, ook nu is aantal beschikbare exemplaren beperkt tot 250. Indien je liefhebber bent van de aangehaalde mix, zorg je maar beter dat je er snel bij bent, want ‘Blinda Dödens Barn’ telt acht tracks die je stuk voor stuk zal koesteren. Vanaf opener ‘Vägens Slut’ worden wij op onze wenken bediend middels een mooie symbiose van kracht, melodie, dreiging, duisternis, agressie, brutaliteit en aanstekelijkheid. Voeg daaraan toe dat Andreas heel goed weet hoe hij het spannend moet houden middels veranderingen in tempo en ritme en je begrijpt dat dit werkstuk ons uitermate bevalt. Ook al omdat de energieke en gedreven stukken ruimschoots in de meerderheid zijn. Dat we eigenlijk niets begrijpen van de teksten, nemen we er met de glimlach bij. Na de laatste klanken van afsluiter ‘Memento Mori’ kunnen we even bekomen van het headbangen om dan met volle moed aan een nieuwe ronde ‘Blinda Dödens Barn’ te beginnen. Kortom: we kunnen er niet genoeg van krijgen. Meteen een stevige aanrader voor elke fan van Viking metal en melodic black metal en blackened death metal dat zelfs kans maakt om in ons eindejaarslijstje op te duiken.

Luc Ghyselen (96)

Vegvisir Distribution

Tracklist: A1. Vägens Slut A2. Själens Vanmakt A3. Den Blinda Dödens Barn A4. Slagregn B1. Andetag B2. Till Glömskan B3. Vemodet B4. Memento Mori