Minneriket: Gjennom meg går ingen til hvile

‘Gjennom meg går ingen til hvile’ is het vierde full-album van Minneriket, een muzikaal solo project van Stein Akslen waarmee hij zijn visie op een mix van black metal en ambient mee weergeeft. Zelf heeft hij aan dat hij zo’n zes jaar aan dit album werkt en dat sommige stukken tekst zelfs reeds zeventien jaar in de kast liggen. Stein schreef dan ook zelf alle muziek en teksten en staat hier verder in lead vocals, gitaar, syntheziser en alle veld opnames. Zelfs die laatsten verzorgde hij zelf zodat hier geen enkele sample te horen is op dit album. Toch kreeg hij voor dit album ook een pak welgekomen hulp van andere muzikanten en zelfs van sommige amateurs. Het rijtje artiesten dat aan dit tien tracks tellend heeft meegewerkt (wie precies waar aan bod komt wordt niet vermeld in onze promo bijdrage): Misstiq (aanvullend werk bij de composities, keyboards), Māra Lisenko (vocals), Christina Rotondo (vocals), Niklas Kveldulfsson (drums), Ingrid.mariea (vocals), Maria Kosma (bass), Margarita Chernova (verschillende snaarinstrumenten), Norlene Olmedo (cello), Kyba (vocals), Elvann (harp), Kim Fleuchaus (fluit), Thomas Englmann (saxofoon), Jenny Modeman (aanvullende vocals), C80 (extra keyboards), Li (gong), Temu (aanvullende vocals) en het Elsewhere choir (koor). En alhoewel elke artiest hier zijn uiterste best doet, de nummers mooi worden opgebouwd en gearrangeerd, er heel wat variatie te horen is op zowel vocaal vlak als op puur instrumentaal vlak, klikt het niet echt bij ondergetekende. Hoofdverantwoordelijk daarvoor lijkt ons het stem timbre van Stein, dat in schril contrast staat met de soms hemelse vocalen van zijn vrouwelijke gasten. We moeten ook toegeven dat we niet echt wild worden van de productie (ook al in handen van Stein Akslen), waar, naar onze smaak dan toch, te veel accenten te diep in de mix weg zakken. Een gemiste kans? Misschien wel, want het geheel klinkt ons toch veel te dof in de oren. Spijtig, want hier hadden wij veel meer van verwacht.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Så kald en jord 2. Hjemlengsel 3. Begravelsens hjerteslag 4. Regnbuer i gråtoner 5. Sorg og savn 6. Solnedgang 7. Hvil i fred 8. Forglemmegei 9. Nåde 10. 11379