Carmeria: Advenae

Wij gaan meteen heel eerlijk zijn: van Carmeria hadden wij nog nooit gehoord. Deze band werd in 2012 opgestart in Sydney, Australië en zorgde eerder, in 2013 meer bepaald, met ‘Awakening’ voor een ep. Daarna waren er enkel een reeks singles – zes om precies te zijn – die sinds 2016 met mondjesmaat de markt op kwamen. Deze zes tracks vormen samen met zes andere het debuutalbum voor Carmeria dat ze ‘Advenae’ hebben getiteld. Het gezelschap staat voor een muzikale mix van symphonic metal en gothic metal. Als invloeden vernoemt het gezelschap steevast Hans Zimmer (voor het orkestrale en cinematografische), het Finse HIM (als het aankomt op gothic) en Nightwish (voor het symfonische metal aspect). Opener ‘Advenae’ is compleet instrumentaal en straalt enorm veel bombast uit zodat je bijna in het duister blijft tasten hoe de band daadwerkelijk klinkt. Toch is onze interesse middels deze intro gewekt. Werd Nightwish niet vermeld als invloed? In ieder geval kan je accenten en invloeden van die gereputeerde band terug horen tijdens ‘Morningstar’. Ja, natuurlijk zonder vrouwelijke vocalen, maar de stem van Jordan Von Grae zorgt hier voor een pakkende meerwaarde en dat terwijl hij zowel uiterst clean, als hoog, als bijna fluisterend uit de hoek komt. Verder valt ook de heel melodieuze gitaarsolo (Jerry Zahija) op. Als je dan nog weet dat de solide maar soepele basis gelegd wordt door Emma Louise Nagy (bass) en Lachlan Blackwood (drums), en dat de keys (Mishka Bobrov) voor een heel pakkende aanvullende omlijsting zorgenmet de nodige bombast, dan weet je dat dit een track is geworden om “u” tegen te zeggen. ‘Carpe Noctem’ opent nog aarzelend en rustig, maar krijgt er dan een portie kracht en energie bij zodat ook dit mooi opgebouwde nummer schitterend open bloeit. De intro van ‘En Rapture’ doet ons wat denken aan een andere grootheid uit symphonic metal: Epica. Daarna trekt Carmeria eerder de kaart van gothic en dat doet ons wat denken aan Moonspell. Opnieuw zijn het de verschillende vocalen – van clean naar stevige rauwe grunts – die ons het meest in het oog / oor springen. Het eerder gevoelige ‘Relinquished’ volgt. Het nummer kent rustiger passages met wat snellere fragmenten maar wij catalogeren hun toch maar onder de term stevige ballade. Ook ‘To Lead The Blind’ kent een pak tempo en ritmewisselingen terwijl een vlottere, meer energieke drive overheerst terwijl zowel elementen uit gothic metal als uit symphonic metal strijden om de bovenhand. Een weergaloze gitaar / keyboard solo vormt hier de kers op de taart. Het gevoelige ‘Celestia’ volgt. Het nummer wint ongeveer rond halfweg aan kracht en kan zo op een album van Nighwish. Ook ‘Solaris’ opent een stuk rustiger, maar blijft wel trouw aan het tempo en het ritme, al krijgt het nummer iets meer kracht en energie mee als men het refrein brengt. Opnieuw valt ons hier een schitterende gitaarsolo te beurt. Een heel zachte en rustige intro opent ‘Starfall’, waarna het tempo met een ruk de hoogte in wordt gejaagd en het nummer aan kracht en energie wint. Opnieuw is gothic de voornaamste invloed en bij in onze gedachten komt de naam Moonspell opnieuw boven drijven. Nog een mooie samensmelting van gothic elementen en symphonic metal vinden we terug in het mooi opgebouwde ‘Veil Of Sanctitude’ waar we voor de zoveelste keer vallen voor de fantastische stem van Jordan Von Grae die lek nummer naar een hoger niveau tilt, zonder dat we de inbreng van zijn medemuzikanten willen minimaliseren. ‘Halo’ is opnieuw een gevoeliger nummer geworden dat ons minder ligt, maar waar we wel van kunnen genieten. Alle registers worden nog eens open getrokken tijdens de lange (bijna twaalf minuten), maar magistrale afsluiter ‘Eternity’ waar de stem van Jordan nog eens schittert in al zijn facetten en mogelijkheden. Maar ook de immens solide en soepele basis van bass en drums draagt opnieuw zijn steentje bij, terwijl gitaar en keyboards voor het geraamte zorgen en de solo momenten ten volle benutten. Een nummer dat de prijs van dit album op zich al waard is. Heb je nog meer aansporingen nodig om dit werkstuk aan je collectie toe te voegen?

Luc Ghyselen (96)

Independent Release

Tracklist: 1. Advenae 2. Morningstar 3. Carpe Noctem 4. En Rapture 5. Relinquished 6. To Lead The Blind 7. Celestia 8. Solaris 9. Starfall 10. Veil Of Sanctitude 11. Halo 12. Eternity