Tygers Of Pan Tang: A New Heartbeat (ep)

Het van oorsprong Britse Tygers Of Pan Tang stond mee aan de wieg van NWOBHM. De band werd in 1978 opgestart en de eerste albums, ‘Wild Cat’ (1980) en ‘Spellbound’ (1981), kregen overal lovende kritieken. Daarna ging het wat bergafwaarts voor de band ook al door tal van wijzigingen in de line-up. In 1987 leek het muzikale doek te vallen voor Tygers Of Pan Tang. In 1999 blies originele gitarist Robb Weir de band opnieuw leven in. Ook tijdens deze periode wisselde de line-up al een aantal keer en dat is ook het geval voor deze vier tracks tellende ep. Naast Robb Weir (gitaar) hoor je Craig Ellis (drums sinds 2000), Jacopo Meille (vocals sinds 2004), Francesco Marras (gitaar sinds 2020) en Gav Grey (bass sinds 2012, maar onlangs vervangen door Huw Holding). Op dit nieuwe schijfje krijg je twee nieuwe nummers te horen – ‘A New Heartbeat’ en ‘Red Mist’ – en twee opnieuw opgenomen versies van nummers uit het allereerste full-album van de band. Meteen merk je overduidelijk dat de band niets aan kwaliteit, energie en gedreven heeft ingeboet en dat de “oudere” nummers nog steeds garant staan voor een stevige portie melodic heavy metal. De twee nieuwe nummers sluiten daar eigenlijk naadloos op aan. Het zorgt dus voor een heel krachtig, maar melodieus viertal dat liefhebbers van zwoel het (sub)genre als van de band gemakkelijk aan hun collectie kunnen toevoegen. Ze zullen niet ontgoocheld zijn dankzij de heel solide basis, de mooie opbouw van de nummers, de kracht die ervan uit gaat en de melodie die ze bevatten. Voeg daar de krachtige vocalen aan toe en de best wel knappe gitaarsolo’s die Francesco uit zijn instrument weet te toveren en je zit gebeiteld voor een krachtig en toch melodieus heavy metal moment.

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 369

Tracklist: 1. A New Heartbeat 2. Red Mist 3. Fireclown 4. Killers