Flames Of Fire: Flames Of Fire

Flames Of Fire is een nieuw samenwerkingsverbond van vijf artiesten die hun strepen reeds eerder verdienden bij tal van andere bands en projecten. Vocalist Christian Liljegren en gitarist / componist Mats-Åke Andersson kennen elkaar reeds sinds 1987. Beiden hebben een voorliefde voor melodic heavy metal en bands als Rainbow, Michael Schenker Group, Europe en dergelijke staan dan ook hoog aanschreven bij de heren. Het tweetal kwam elkaar reeds ettelijke keren tegen, maar het duurde tot in 2021 vooraleer dit tot een muzikaal huwelijk resulteerde. Met Jani Stefanovic werd een ectra componist in huis gehaald die ook nog eens instond voor gitaar, keyboards en drums. En daar hij ook als producer zijn mannetje staat, mag hij ook dit petje opzetten. Met gitarist Stephen Carlson, die ook wat hulp aanleverde bij de composities, haalde men een tweede gitarist aan boord, want de band wilde gebruik maken van twin gitaren zoals bij o.a. Iron Maiden en Thin Lizzy het geval is / was. Laatste puzzelstukje voor de ban was dan bassist Per Schelander. Christian Liljegren stelde dan de naam Flames Of Fire voor en een nieuwe band was geboren. In zowat zes à zeven maand tijd schreef het gezelschap een heel pak nummers, waarvan de heren er zeven selecteerden voor dit titelloze debuutalbum. De instrumentale opener en afsluiter, ‘New Dawn’ en ‘En Theme’, telden we niet mee. Toch zet de intro de toon: melodieus, krachtig en toch lichtjes mysterieus. Meteen een opener die de aandacht trekt. ‘Gloria’ is zo’n track waar meebrullen, headbangen en luchtgitaar spelen samen smelten in een passioneel geheel waar zowel kracht, melodie en aanstekelijkheid aan bod komen. Het titelnummer volgt en krijgt nog net dat extra procentje kracht mee, zonder aan aanstekelijkheid of aan melodie in te boeten. ‘Madness’ sluit daar perfect bij aan. We zijn hoop en al drie tracks ver en we hebben eigenlijk al drie kleppers van formaat gehoord die elke liefhebber van melodic heavy metal eens moet gehoord hebben. Nog meer van die aanstekelijke, maar krachtige en melodieuze, sound krijgen we met ‘I Am’, nog zo’n track waar fans van het (sub)genre niet genoeg zullen van krijgen. Nog een belangrijk gegeven, vinden wij dan toch, dat elk nummer vrij kort gehouden wordt. Geen eindeloze interventies af lang uitgesponnen stukken, maar gewoonweg nummers met kop, middenstuk en een eind waar alles in langs komt om je te plezieren: krachtige drums, pompende basslijnen, stevige riffs, melodieuze en vingervlugge gitaarsolo’s en een prachtige stem. ‘Time To Live’ is daar nog zo’n knap voorbeeld van. Het langere ‘Solution’ verveelt geen seconde en is, naar onze bescheiden mening, een muzikale samensmelting van Iron Maiden, Rainbow en Dio. Wat een schitterende stem heeft Christian toch en het gitaarwerk moet daar in niets voor onder doen. Gewoonweg een heel schitterend nummer is dit geworden! En dan volgt nog zo’n pareltje. Het energieke en gedreven ‘Soldiers Of The King’ moet in niets onderdoen voor de overige tracks en koppelt opnieuw zo mooi aanstekelijkheid aan kracht en melodie. De instrumentale afsluiter, ‘En Theme’, is een kleine domper omdat het veel rust uitstraalt, maar vooral omdat dit het einde van dit uiterst geslaagde album aankondigt. Maar hoe dan ook, dit debuut is er eentje dat kan tellen en dat er nu al meteen voor zorgt dat we uitkijken naar album nummer twee van Flames Of Fire.

Luc Ghyselen (92)

Melodic Passion Records

Tracklist: 1. New Dawn 2. Gloria 3. Flames Of Fire 4. Madness 5. I Am 6. Time To Live 7. Solution 8. Soldiers Of The King 9. En Theme