As I May: Karu

Het Finse As I May wordt in het vakje modern melodic metal ondergebracht. Op diezelfde promo folder lezen we ook “voor fans van In Flames, Oceans en Avenged Sevenfold”. En er zitten inderdaad wel wat invloeden van die bands in hun sound, maar ook metalcore komt duidelijk om de hoek kijken. Maar in welk muzikaal vakje dit viertal ook wil onderbrengen ‘Karu’ is het derde full-album van deze band die in 2016 werd opgestart in Mikkeli. Na een goed ontvangen debuut, ‘Speak No Evil’ (2017) maakten de heren – Lasse Hiltunen (vocals, gitaar), Tipi Nokelainen (vocals, bass), Jani Valhola (gitaar, vocals) en Leevi Räsänen (drums) – al vlug werk van een opvolger. Ook ‘My Own Creations’ kreeg een pak lovende kritieken en As I May kan op een Europese tournee als support act. Helaas strooide covid roet in het eten en werd de tour uitgesteld. Toch heeft die covid-non-perfermances-periode ook zijn goede kanten, althans voor As I May, want de band ging aan het werk om een nieuw album klaar te stomen. Het negen tracks tellende ‘Karu’is daarvan het eindresultaat. We horen een samensmelting van verschillende (sub)genres als metalcore, melodic metal, hard rock en zelfs wat hardcore. Het levert een complexe rit op met tal van tempo en ritme wisselingen, met rustiger passages en met uiterst energieke en heavy stukken, én met verschillende stemmen die strijden om hun plaats in de spotlight. Het is vooral een gedreven en energiek geheel geworden waar liefhebbers van modern metal hun gading in zullen vinden. Echt compleet overstag gaan wij evenwel niet en dat heeft niets te maken met de opbouw of de arrangementen van de nummers. Ook het niveau gooit geen roet in het eten, evenmin als de kracht en de energie die het geheel uitstraalt. Het is enkel het (sub)genre dat ons niet steeds tot in onze kern kan raken. Sommige fragmenten vinden we heel geslaagd, andere laten we liever compleet links liggen. En daar de weegschaal in ons geval niet echt de positieve kant uit gaat, zullen we deze ‘Karu’ van As I May wel omschrijven als “heel degelijk” of zelfs “goed”, maar een must have is dit album, naar onze smaak dan toch, niet geworden.

Luc Ghyselen (70)

Uprising! Records UP 8

Tracklist: 1. Charged 2. Breaking Myself Away 3. Rotten 4. High Octane 5. Under The Gun 6. Devil Rides With Me 7. Broken 8. Black Ink 9. Choke Me