Ritual Effect: Too Late To Turn Back (ep)

Ritual Effect is een drietal uit Dublin (Ierland). De band zag het levenslicht in 2017 en bracht in 2019 met ‘Fossils’ een debuutalbum uit. Nu is er met de ep ‘Too Late To Turn Back’ een vervolg. De band staat gecatalogeerd onder de rubriek “grunge metal” en lijkt alvast op deze ep inderdaad de perfecte blend te vormen. De zang is clean én krachtig en de muziek neigt vaak naar nu-metal maar bevat zeker en vast geregeld grunge-uithalen. Soit, we zijn niet zo aan het onderbrengen in hokjes maar zo heeft u een beetje een idee over hoe één en ander klinkt zonder de band te kennen. We moeten bij het horen van ‘Too Late To Turn Back’ onbewust denken aan het debuut-album van Drowning Pool bij momenten en dan voornamelijk door de krachtige riffs maar evenzeer door de zang. Al is de zang bij Drowning Pool vaak rauwer dan bij deze Ritual Effect. Wat valt ons voorts nog op aan deze ep, dat zijn de prominente rollen voor bass én drum. Zo durft de band het aan om ‘Broken Record’ te beginnen met wat lijkt op een jamsessie van de drummer in het repetitielokaal. Ruim anderhalve minuut duurt de drumsolo hetgeen voor een album toch verre van gebruikelijk is. Gedurfd maar daarom niet minder geslaagd. De band slaagt er vijf nummers lang in om ons geboeid te laten luisteren naar uitgewerkte nummers die onderling behoorlijk variëren. Ze mixen onmiskenbaar diverse stijlen om zo tot een eigen geluid te komen dat enerzijds herkenbaar en anderzijds toch anders te klinken. Wat alles lijkt te verbinden met elkaar is een enorm groovende vibe waar voornamelijk de bass voor verantwoordelijk is. De muziek druipt van het enthousiasme en werkt alvast voor ons aanstekelijk. Verwacht je geenszins aan pure metal maar evenmin aan pure grunge. Wie catchy melodieën en cleane vocals weet te appreciëren moet dit absoluut eens een luisterbeurt gunnen.

K.H. (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Brand New 2. Broken Record 3. Dead Set 4. Ex Crux 5. L.H.W.