I Helvete: Sinisten Puiden Niitty

I Helvete is een jonge Finse band die na enkele singles met ‘Sinisten Puiden Niitty’ (vrij vertaald: een weide van blauwe bomen) een eerste full-album uitbrengen. Het blijkt een conceptalbum te zijn dat het verhaal vertelt van een individu waarvoor de toekomst er allesbehalve rooskleurig uitziet. Nu staan Finse bands wel vaker gekend om hun duistere muziek dus als een complete verrassing komt het thema niet. Wat wél als een verrassing komt, is het indrukwekkend hoge niveau dat deze jonge band brengt. Ze zijn hoegenaamd niet voor één gat te vangen en brengen een werkelijk zéér gevarieerd album dat boeit vanaf de eerste tot de laatste noot. Het ene moment ronduit bruut, rauw, agressief tot zelfs op het hysterische af – dat laatste vooral wat de zang betreft – het volgende moment dan weer ingehouden, traag, duister met een diepe bromstem. Er valt zelfs ook al eens een prominente vrouwenstem te horen – op ‘Laulu Itselleni’ – en een akoestische gitaar of piano komt geeneens vreemd over. Het past allemaal wonderwel samen. Hoewel elk nummer ons weet te bekoren, is de klap op de vuurpijl zonder twijfel afsluiter ‘Hirsipuu’ dat de twaalf minuten speelduur bereikt en werkelijk alles bevat wat een nummer ook maar kan bevatten. Meeslepende agressieve riffs, beukend drumwerk en een arsenaal aan afwisselende melodieën en tempowisselingen. Als je weet dat het hele album blijkbaar is opgenomen zonder dat het viertal er fysiek voor samengekomen is, wekt het eerlijk gezegd ons opperste verbazing én verwondering. We geven grif toe dat we nooit verwacht hadden dat de moderne internettechnieken tot dergelijk resultaat in staat waren. Wij vinden dit alvast een knap staaltje vakmanschap in alle mogelijke opzichten. Wie fan is van wat wellicht nog best omschreven kan worden als melodieuze black /death metal uit het hoge noorden moet dit zeker en vast eens een luisterbeurt gunnen. Wij zijn fan.

K.H. (93)

Independent Release

Tracklist: 1. Kunnes Kuolema Meidät Erottaa 2. Vihapuhe 3. Pohjaton Kuilu 4. Sairaan Mielen Sinfonia 5. Laulu Itselleni 6. Hirsipuu