Agarthic: The Inner Side

Agarthic is een nieuwe naam bij Frontiers Records en een die liefhebbers van symphonic (melodic) metal wel zullen willen, nee “moeten”, natrekken. De band werd in 2019 opgestart door twee artiesten die elkaars pad al verschillende keren kruisten en een groot respect voor elkaar hebben waaruit een stevige vriendschapsband is ontstaan. Mattia Gosetti (bass, synthesizer) is de voornaamste componist, terwijl Valeriano De Zordo (vocals) een pak teksten afleverde. Beide heren hebben er met Jesai Fiabane (gitaar) en Denis Novello (drums) twee gelijkgestemden bij gevonden. En dan hebben ze ook Aldo Lonobile als producer weten te strikken. Die laatste zorgt ook voor de gitaarsolo tijdens ‘Negotiations Failed’, een nummer waar ook Fabio Lione (vocals) in opduikt. Verder zorgt Federico Marauci voor rhythm gitaar en wordt alle koorzang verzorgd door Valeriano De Zordo, Mattia Gosetti, Marco Pastorino en Sonia Da Col. Dit levert elf schitterend opgebouwde nummers op waar je, met een beetje goede wil, de grootsheid en de kracht van de natuur en de bergen van de Italiaanse Dolomieten in kan ontwaren. Wij zijn in ieder geval enorm gecharmeerd door de schitterende stem van Valeriano die zowel heel krachtig als heel melodieus uit de hoek kan komen. Kortom: Valeriano beschikt over een heel soepele, melodieus klinkende krachtige stem die perfect klinkt bij dit soort muziek. Als je dan nog weet dat elke compositie van Mattia enorm goed en perfect opgebouwd klinkt, dan weet je dat het al bijna niet meer fout kan gaan. Samen met Denis zorgt Mattia dan ook nog voor de broodnodige basis van drums en bass die zowel krachtig klinkt als soepel aanvoelt. In ieder geval de perfecte basis om verder te bouwen en daar komen krachtige riffs en een heel mooi tapijt van symfonische elementen aan bod. Voeg daar dan schitterende melodieuze gitaarsolo’s aan toe en je verkrijgt een waterval aan mooie klanken die samen de indrukwekkende sound vormen van Agarthic. Doe je ogen dicht terwijl je deze elf tracks beluisterd en je fantasie kan je leiden naar elf knap uitgewerkte cinemafragmenten. Met andere woorden: Agarthic levert met ‘The Inner Side’ een fantastisch debuut af dat vraagt om meer. Hopelijk blijft het dus niet enkel bij dit ene album voor dit gezelschap.

Luc Ghyselen (95)

Frontiers Records FRCD 1171

Tracklist: 1. The Beginning Of All 2. The Ancient Secret Scroll 3. A Journey To The End Of The World 4. A Heaven Inside This Earth 5. Through The Mystical Forest 6. Message From The Gods 7. Back Home 8. Negotiations Failed 9. Escape To Antarctica 10. Last Journey 11. Illuminati’s Reign