Hegeroth: Sacra Doctrina

Hegeroth is een Pools black metal ensemble dat in 2010 werd opgestart en ons met ‘Sacra Doctrina’ zijn vierde full-album presenteert. Tegenwoordig telt Hegeroth nog slechts twee leden: Bila (vocals, drums) en Ben (gitaar, bass). Maar het mag gezegd worden dat de heren met ‘Sacra Doctrina’ een donker, dreigend en krachtig schijfje hebben afgeleverd dat ons gemakkelijk van begin tot eind heeft geboeid. Het is niet zo dat het tweetal ons van de sokken blies met hun veertig minuten zwartgeblakerd geweld, maar we hebben toch wel genoten van de dreigende vocalen, de furieuze uitbarstingen en de krachtige in duisternis gehulde sound van de heren. Zeven tracks lang weten de heren ons te bekoren, want de achtste track is eigenlijk een herhaling van de eerste, maar dan in het pools gezongen. Hier en daar zorgen mooie accenten dat het ritme en tempo wat vertraagd – of net wat extra peper meekrijgt – wordt. Het zorgt voor de gebruikelijke variatie zonder dat de sound iets weggeeft van zijn dreigende in duisternis badende kracht. Black metal fanaten zullen met ‘Sacra Doctrina’ van Hegeroth een tijdlang zoet zijn. Een favoriete tracks zullen we niet aanduiden daar elk nummer wel iets heeft dat voor ons een extra streepje verdiende. En daar geen van de tracks door de mand valt, kunnen we je zelfs geen van de tracks aanduiden als “een minder knap nummer”. Hegeroth zorgt met dit vierde full-album alvast voor een heel geslaagd werkstuk dat nog vaak in onze playlist zal opduiken.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. In Torment – part 1 2. Out Of Habit 3. With Adoration 4. In Torment – part 2 5. From Nothingness 6. In Torment – part 3 7. With Devotion 8. In Torment – part 1