Amoth: The Hour Of The Wolf

Amoth is een heavy metal vijftal uit Finland, alwaar de band in 2006 in Helsinki werd opgestart. Met ‘The Hour Of The Wolf’ presenteert het vijftal ons zijn derde full-album dat, volgens de bandleden zelf, een grote stap vooruit is in vergelijking met hun eerder werkstukken. Op ‘The Hour Of The Wolf’ krijg je negen tracks aangeboden die een beetje een mix vormen van traditional heavy metal – we denken een beetje in de richting van Iron Maiden of King Diamond (een klein beetje omdat Pekka Montin ook al wat met zijn stem “speelt”) al is het gitaarwerk een stuk technischer – met progressive metal – en dan denken we eerder richting Steve Vai en / of Joe Satriani. Die laatste twee namen flitsen in ieder geval constant door ons hoofd als we het instrumentale tweetal ‘Wind Serenade Part I’ en ‘Wind Serenade Part II’ horen. Die twee nummers klinken eigenlijk totaal anders dan de overige zeven tracks op dit album en vinden wij niet echt passend tussen het andere werk. De overige nummers zijn dus een stuk traditioneler van aard en vooral de vocalen zorgen er voor dat we deze nummers beter smaken dan het instrumentale tweetal. Wel is het niet zo dat de stem van Pekka Montin ons nu stijl doet achterover vallen, maar ze past best wel mooi met de sound die men brouwt waar de traditionele heavy metal elementen overduidelijk zwaarder doorwegen dan de invloeden uit progressive metal. Toch moet het ook nog van ons hart dat vele nummers opgebouwd worden om het gitaarspel van Tomi Ihanamäki en Mikael Rauhala in de verf te zetten. Bass (Anne Lanttola) en drums (Oskari Viljanen) mogen inderdaad voor de basis zorgen, maar krijgen nooit geen vrijgeleide om hun kunnen in de spotlight te plaatsen. Hetzelfde geldt ook voor de keyboards (Pekka Montin). Dat betekent dat liefhebbers van riffs en vooral van technisch hoogstaand gitaarwerk hier hun gading zullen vinden. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom dit derde werkstuk van Amoth niet volledig klikt bij ondergetekende: de nummers staan te veel in teken van gitaarspel, en komen minder over als een echt goed opgebouwde nummers, maar dus eerder als werkstukje voor gitaarvirtuozen die wat begeleiding zoeken.

Luc Ghyselen (72)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Alice 2. The Man Who Watches The World Burn 3. Wounded Faith 4. Wind Serenade (part I) 5. Wind Serenade (part II) 6. We Own The Night 7. It Ain’t Over Yet 8. Traces In The Snow 9. The Hour Of The Wolf