Phobetor: Through Deepest Fears And Darkest Minds

Het Britse Phobetor is een nog jonge band want pas opgestart in 2018. Als we mogen afgaan op dit derde werkstuk sinds de opstart – eerder was er reeds een ep, ‘Burning Memories’ (2019) en een full-album, ‘When Life falls Silent’ (2020) – kiest dit gezelschap voor een dreigende en donkere sound die je in het vakje blackened death metal kan plaatsen. Opvallend is wel het feit dat deze drie werkstukken telkens met een verschillende line-up werden opgenomen. Zo mogen / moeten we vaststellen dat frontvrouw en vocaliste Debora Conserva de drijvende en stuwende kracht is achter Phobetor. Misschien volstaat het hier om te stellen dat haar growls, grunts en diepe stem in niets moeten onderdoen in kracht en begeestering voor vele vocalen van haar mannelijke collega’s. De dame weet echt wel van wanten en de vocalen zijn misschien wel het grootste aandachtspunt voor de band. Dit neemt natuurlijk niet weg dat Debora zielsgenoten moet treffen om de sound van Phobetor volledig tot zijn recht te laten komen. Die heeft ze op dit tien tracks tellend album gevonden met drummer Marc Dyos, gitarist Ross White en bassiste Dredgewood. En laat ons eerlijk zijn, zonder echt spectaculair uit de hoek te komen zorgt het kwartet voor een heel intens en beklijvend werkstuk dat ons vanaf opener ‘Solace In Darkness’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘As Dreams Decay’ bevalt. Krachtige riffs, donderende drumpatronen en stuwende basslijnen zorgen voor een in duisternis en dreigende sound die als perfecte basis staat voor de al even dreigende en duistere stemwisselingen van Debora die daar geregeld nog een pak agressie en woede kan aan toevoegen. Nee, vernieuwend is dit geheel niet, maar het geheel zorgt wel voor uiterst geslaagde luistersessies. Als je dan ook nog weet dat niet alles aan een en hetzelfde tempo wordt afgewerkt, dan weet je dat je op gebied van tempo’s en ritmesook de nodige variatie te verwerken krijgt zonder dat het kwartet ergens toegeeft op duisternis, kracht en dreiging. “Is deze ‘Through Deepest Fears And Darkest Minds’ dan een absolute aanrader?”, horen we er al een aantal vragen. Daarop moeten we negatief antwoorden, maar dat dit schijfje een mooie aanvulling kan betekenen voor gelijk welke blackened death metal collectie, daar zijn we wel van bewust. Wij zullen Phobetor vanaf nu in ieder geval een stukje nauwgezetter volgen.

Luc Ghyselen (85)

Black Jasper Records

Tracklist: 1. Solace In Darkness 2. Beneath Black Waters 3. Screaming Silence 4. One Last Breath 5. Coerced Infestation 6. Your Empty Shadow 7. Eternal Slumber 8. Within Death’s Embrace 9. A Silent Nihility 10. As Dreams Deca