Ossuaire: Triumvirat (ep)

Ossuaire is een gevestigde waarde in Quebec, Canada. Met dit nieuwe werkstuk, de ep ‘Triumvirat’, zou een grotere doorbraak er moeten in zitten. Ossuaire werd in 2016 opgestart en zorgde eerder reeds voor de ep ‘La Diatribe Infernale’ in 2016. In 2019 slaagde de band erin om twee full-albums op de markt te brengen. Zowel ‘Premiers Chants’ als ‘Deniers Chants’ haalden goede kritieken en bij sommigen kwamen beide albums zelfs terecht in hun “best of 2019”-lijstje. Met ‘Triumvirat’ wil het viertal – Hérésiarque (vocals), Atrocité (gitaar), Spectre (bass) en Charnier (drums) – nog een stapje verder opschuiven. Wat ons betreft, mag dit heel zeker. De heren openen hier immens kil en vol dreiging met het instrumentale ‘À l’Aube de l’Impur’. Pas daarna komt de helse black metal sound van Ossuaire echt tot volledige wasdom. ‘La Sainte Purge’ is daar meteen een eerste voorbeeld van. Met een hels tempo en een furieus ritme nemen de heren je mee op een kille trip doorheen een dreigende duisternis. De poorten van de hel staan wagenwijd open bij zoveel kille duisternis en woedende dreiging. Maar van wijken wil het viertal absoluut niet weten en ook de drie resterende nummers – ‘Triumvirat’ (ze doen er net nog een schepje bovenop qua tempo), ‘Ignipotentis’ (met een kalme en melodieuze intro om dan nog krachtiger en donkerder verder te gaan en variatie te brengen middels tempo en ritme veranderingen) en ‘Cénotaphe’ (qua tempo, het traagste van dit vijftal, zonder aan intensiteit, dreiging of duisternis in te boeten) – razen verder doorheen de eerder genoemde setting. Met andere woorden: Ossuaire zorgt met ‘Triumvirat’ voor een halfuurtje waar elke black metal fan geen genoeg van kan krijgen. Een “must have” voor elke fan van het (sub)genre. Misschien een idee voor een festival als Unholy Congregation?

Luc Ghyselen (96)

Sepulchral Productions SP064

Tracklist: 1. À l’Aube de l’Impur 2. La Sainte Purge 3. Triumvirat 4. Ignipotentis 5. Cénotaphe