Stew: Taste

Het Zweedse Stew werd in 2017 opgestart. Een nummer, ‘Might Be Keeping You’, uit een eerste ep, ‘Hot’, werd door Classic Rock Magazine geselecteerd als “The Best Of The Year”. In 2019 kon het drietal – Markus Åsland (vocals, bass), Nicklas Jansson (gitaar) en Nicklas Dahlgren (drums) – bij Ripple Music een eerste full-album op de markt brengen. Nu is het trio er reeds terug met een opvolger. ‘Taste’ telt negen tracks die de hoogdagen van classic rock / hard rock / bluesy hard rock doen herleven. Check je albums van bijvoorbeeld Cream, Deep Purple en Black Sabbath om het maar bij die te houden en plaats daar dit nieuwste werkstuk van Stew naast: je zal ontdekken dat deze ‘Taste’ daar mooi op aansluit. Dan weet je het al: Stew zorgt voor een heel soepele, zij het toch wel krachtige basis van bass en drums. Voeg daar krachtige riffs aan toe voor de opbouw en rond af melodieuze gitaarsolo’s waarin je wat psychedelica in verwerkt en je verkrijgt een heel krachtige muzikale bereiding van non nonsense retro rock, hard rock, classic rock of hoe je het ook wil noemen. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijpassende vocalen. Markus heeft immers een warme, soulvolle, stem waar kracht en melodie samen komen. Negen tracks lang weet Stew ons zo te overtuigen. Spijtig genoeg, naar onze smaak dan toch, zit er geen nummer tussen die er echt bovenuit steekt en die we zouden kunnen aanduiden als trigger voor dit album. Of ze dit echt nodig hebben? Misschien wel, want het wordt toch erg drummen in het grote muzieklandschap om boven het maaiveld uit te steken. Maar misschien helpt deze, en andere, reviews al voldoende zodat een pak liefhebbers van rock muziek Stew ontdekken. Wij hebben alvast genoten.

Luc Ghyselen (80)

Uprising! Records UP4

Tracklist: 1. Keep On Praying 2. Still Got The Time 3. You Don’t Need Me 4. Earthless Woman 5. All That I Need 6. Heavy Wings 7. Stranger In The City 8. New Moon 9. When Lights Go Out