Crazy Lixx: Street Lethal

Een van de beste leveranciers van klassieke melodieuze metal / rock vinden we in Malmö. Album na album groeien de Zweedse jongens van Crazy Lixx. We naderen het twintigjarig bestaan van deze glamrockers, waarmee ze intussen al een achtste schijf uitbrengen (oké, zeven als je hun live niet meetelt). Traditioneel vuren ze daarmee een elftal nummers moderne hard rock op ons af, weliswaar bomvol clichés. Een publieke guilty pleasure dus, waar je ongetwijfeld positief van wordt. Sedert enkele jaren is de line-up ongewijzigd. Vocalist Danny Rexon en drummer Joél Cirera, die destijds ook aan de wieg van deze band stonden, laten zich bijstaan door bassist Jens Anderson. Gitaristen Chrisse Olsson en Jens Lundgren waren in 2016 de laatste toevoegingen. De deur wordt meteen ingetrapt met ‘Rise Above’, een catchy opener vol energie die je meteen laat happen naar lucht om mee te zingen. Yeehaa, zo horen we dat graag, effen voluit doorgaan. Niet te verwonderen dat de video (https://www.youtube.com/watch?v=O56OmUNEvjc&ab_channel=FrontiersMusicsrl) in een goeie maand vlotjes over de 200K bezoekers af klokt. Die krachtige refreinen, zoals ook in ‘Anthem For America’ zorgen dat je batterij aan positieve vibes op springen staat. Geniet mee met de over-de-top-video op https://www.youtube.com/watch?v=RC8d37bACUE&ab_channel=FrontiersMusicsrl. En voel je de kracht in ‘The Power’? Het ultra uitnodigend refrein zorgt voor een Def Leppard-sfeertje, dat de eighties terug laat herleven. Diezelfde sound vinden we ook later terug in ‘Caught Between The Rock N’ Roll’. Het is het derde album met de nieuwe gitaristentandem, die ook hier voor vele mooi snarenwerk zorgen, zoals in het knap Bon Jovi-achtige ‘Reach Out’ met een melodieus jasje. Ik heb hen op WildFest aan het werk gezien en toen lieten de heren een erg grote indruk na met hun ‘Silent Thunder’. Een gelijkaardige machtige Top-Gun vibe krijg je van ‘Final Fury’, dat eerder fungeert als intermezzo, voordat de stormachtige rocker en titeltrack ‘Street Lethal’ het pedaal weer volledig intrapt. Met een bombastische sound waarmee ook ‘Real Love’ van Dare (één van mijn favoriete nummers ooit) begint, worden mijn verwachtingen erg hoog gezet voor ‘In The Middle Of Nothing’, maar het gezelschap bevestigd enkel dat ze uit het juiste hout gesneden werden. Het doek valt met ‘Thief In The Night’, een epos van meer dan zeven minuten dankzij een knap uitgewerkt begin en einde, waartussen een aantal sterke staaltjes gitaarwerk meebouwen aan een laatste melodieus oorwormpje. Ook anno 2021 blijft Crazy Lixx dus synoniem voor melodieuze groovy rock op topniveau. Over dergelijke albums kan je uren schrijven, maar je kan het simpel houden door te beperken tot gewoonweg een ‘subliem album’.

Rocking Klingon (94)

Frontiers Records FRCD 1162

Tracklist: 1. Enter The Dojo 2. Rise Above 3. Anthem For America 4. The Power 5. Reach Out 6. Final Fury 7. Street Lethal 8. Caught Between The Rock N’ Roll 9. In The Middle Of Nothing 10. One Fire – One Goal 11. Thief In The Night