Gomorran: Excerpts From The Dark Age

Het Finse Gomorran is een gloednieuwe band opgestart in 2019 door Olli Lappalainen (drums). Samen met gitarist Joonatan Wiitasalo (gitarist) werkte hij nummers oud die je kan situeren in het vakje melodic death metal / blackened death metal. Later, ronde het einde van de zomer 2020, komt vocalist / gitarist Perttu Laamenen erbij. Begin 2021, net voor de opnames van dit debuut begonnen, komt ook bassist Panu Nykänen aan boord. De band Gomorran is een feit en het debuutalbum, ‘Excerpts From The Dark Age’, wordt ingeblikt. Zes tracks telt die eerste worp. Het kwartet opent heel sereen en rustig met het instrumentale ‘Tavern’, dat mijn inziens wel wat flarden herbergt van de openingstune van de bekende TV-serie ‘Game Of Thrones’. Het is dus eigenlijk pas vanaf ‘Black Plague’ dat je het ware gelaat van Gomorran ontdekt. En … jongens, wat een lap geven ze er meteen op. ‘Black Plague’ wordt mooi opgebouwd, kent een pak wisselingen in tempo en ritme, straalt heel wat kracht en agressie uit en baadt in een duister sfeertje. Kortom, een nummer waarvoor je ons meteen mag wakker maken en die een schitterende symbiose vormt van melodic death metal en blackened death metal. Het nummer werd eerder al op de markt gebracht als single om de band bekendheid te verlenen. ‘Sermon’ volgt en krijgt, zeker tijdens de aanvangsfase, een veel trager tempo aangemeten. Dat neemt niet weg dat er ook hier met tempo en ritmewisselingen wordt gespeeld zodat er ook stevige , furieuze stukken in langskomen. Aan kracht, agressie, brutaliteit en duisternis ontbreekt het ook deze track alvast niet. Voor ‘Hopeless Endeaver’ werd een video ingeblikt (https://youtu.be/neLiLJ-lMds). Ook in deze track zorgt het viertal voor tal van wisselingen in tempo en ritme. Het nummer gaat over de moord op Julius Caesar en zelf zegt de band erover dat het misschien wel aangeraden is om als ouder eerst eens je oor te luisteren legt vooraleer minderjarigen het te horen krijgen. ‘Esaiah’ is ook al zo’n mooi opgebouwd nummer geworden waar tal van wisselingen in tempo en ritme niets afdoen van de duistere kracht, de energie en de brutale agressie die het nummer uitstraalt en kenmerkt. Nog een laatste keer wordt je meegesleurd in de intense en beklijvende muzikale trip die Gomorran uittekent middels ‘Hail Caesar’. Ook deze track voldoet ruimschoots aan de verwachtingen die een debuut mag opwekken. We vallen in herhaling, maar ook dit nummer is er een met tal van wendingen in tempo, ritme, dreiging en kracht dat na wat koorzang los barst. Met ‘Excerpts From The Dark Age’ verwent Gomorran elke liefhebber van melodic blackened death metal. Enkel spijtig dat het geheel na hoop en al een half uurtje al afgelopen is.

Luc Ghyselen (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. Tavern 2. Black Plague 3. Sermon 4. Hopeless Endeaver 5. Esaiah 6. Hail Caesar