Cradle Of Filth: Existence Is Futile

Het Britse Cradle Of Filth heeft er reeds een lange muzikale carrière opzitten die in 1991 begon en over death metal, symphonic black metal en extreme gothic metal loopt. Met ‘Existence Is Futile’, het vijftiende full-album van het gezelschap, zet Cradle Of Filth zijn muzikale reis op een schitterende manier verder. Enkel vocalist Dani Filth overleefde alle wisselingen en veranderingen in de line-up, maar toch neemt dit niet weg dat we hier opnieuw een heel mooi uitgewerkt werkstuk te horen krijgen waar elke muzikant een prachtige bijdrage aan levert zodat een heel vloeiend en machtig geheel ontstaat waar kracht, duisternis, melodie en symfonie hand in hand gaan. De instrumentale opener ‘The Fate Of The World On Our Shoulders’ doet al meteen de eerste kille rillingen over onze rug lopen en die worden met de overige tracks enkel maar versterkt. Daar zijn de erg knappe symfonische ornamenten debet aan, maar ook de intrigerende stem van Dani zorgen ervoor de huiveringwekkende horror verhalen op perfecte wijze worden weer gegeven. Een paar korte instrumentale nummers zorgen voor extra aandachtspunten zonder dat ze de de drive uit het album halen, al moeten wij toegeven dat we toch de krachtiger klinkende vocale nummers prefereren. Nog een extra accent krijg je te horen tijdens ‘Suffer Our Dominion’ als Doug “Pinhead” Bradley nog zijn opwachting maakt. Rest ons te melden dat er ook nog twee bonus tracks te horen zijn naar gelang je versie je van dit album in je collectie wil. Zo is er een (‘Sisters Of Mist’) dat aansluit bij de trilogie “Her Ghost In Fog” dat de band voor het eerst gebruikte tijdens het ‘Midian’-album uit 2000. Maar ook het tweede bonus nummer, het heel krachtige ‘Unleash The Hellion’, mag gehoord worden, al passen beide tracks inderdaad niet echt met de flow op het nieuwe album. Zo verkrijg je opnieuw een schitterend Cradle Of Filth album die de fans van de band maar wat graag aan hun collectie zullen willen toevoegen. Hopelijk is dit ook een nieuwe start voor nog een uitgebreide tournee van dit gezelschap. Wij kijken er alvast naar uit, want het is toch een beetje zoals Dani het stelt “Be like the virus! Mutate and survive!”

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast NB 6246-2

Tracklist:1. The Fate of the World On Our Shoulders 2. Existential Terror 3. Necromantic Fantasies 4. Crawling King Chaos 5. Here Comes a Candle… (Infernal Lullaby) 6. Black Smoke Curling From The Lips Of War 7. Discourse Between A Man And His Soul 8. The Dying Of The Embers 9. Ashen Mortality 10. How Many Tears To Nurture A Rose? 11. Suffer Our Dominion 12. Us, Dark, Invincible / bonus tracks: 13. Sisters Of Mist 14. Unleash The Hellion