The Grandmaster: Skywards

Dat ze bij het Italiaanse platenlabel niet stilzitten is al langer gekend. Deze keer zocht Frontiers President Serafino Perugino het wat verder door de Braziliaanse zanger Nando Fernandes met de gerenommeerde Duitse power metal gitarist Jens Ludwig (Edguy) te koppelen. Het achterliggende idee was om de assertieve vocale lijnen, waar we vooral denken aan Jorn Lande of Russell Allen, te combineren met gespierd snarenwerk en een ferme keyboardlaag om de motor te smeren, wat ongetwijfeld voor een opmerkelijk melodieus metal album zou zorgen. Traditioneel ten huize Frontiers ligt ook hier de productie bij keyboardspeler Alessandro Del Vecchio, die ook de nummers schreef. Als we ook nog drummer Mirkko De Maio vermelden, hebben we de ganse line-up bij elkaar, want Alessandro speelt trouwens ook bas. Fernandes was geïnspireerd door de composities en vocale melodieën, waarbij zijn stem perfect zou passen. Het was niet de bedoeling om met dit project een copy te maken , maar Jens’ gitaarspel zal natuurlijk niet veel verschillen van wat hij bij Edguy presteert. Hij was op zijn beurt overtuigd door de nummers ‘True North’ en ‘Lunar Water’, waarmee hij direct aan de slag wou gaan. Niet verwonderlijk, de opener ‘Lunar Water’ zit vol met het betere gitaarwerk. Maar ook vocalist Nando liet deze kans niet passeren en zijn rauw vocaal geluid walst niet onopgemerkt over de zee van melodie. Het muzikaal vakmanschap is indrukwekkend en de melodieën zijn massaal aanwezig, maar vernieuwend is het niet. Wat mij betreft is dit ook niet noodzakelijk, want het niveau is erg hoog. Het internationaal gezelschap levert een sterk staaltje muzikale vaardigheid af, waar titelnummer ‘Skywards, Earhwards’ een van de hoogtepunten is. Of we het een power ballad kunnen noemen is me niet duidelijk, want alhoewel het met sprankelende toetsen begint, zorgen meeslepende vocalen voor een extra pak energie. De track transformeert mooi en de erbij gekomen ritmesessie zorgt voor een stevigere verpakking, die bij een omschrijving als ‘ballad’ misschien teveel van het goede is. ‘Skywards’ van The Grandmaster zit knap in elkaar waar het album meer wordt dan de som van de muzikanten. Het verbluffend gitaarwerk is opvallend en zorgt voor een ferme meerwaarde, waardoor het album boeiend blijft.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1159

Tracklist: 1. Lunar Water 2. The Tempest 3. Someday Somehow 4. Dead Bond 5. Cannot Find The Way 6. Song Of Hope 7. Skywards – Earthwards 8. True North 9. Surrender 10. Turn The Page 11. The Source