Lords Of Black: Alchemy Of Souls, Pt. II

Nagenoeg een jaar geleden kwam het eerste deel van deze ‘Alchemy Of Souls’ uit. Het internationale gezelschap, dat vanuit Madrid opereert, greep de kans om een opvolger te maken toen de pandemie alle tournees in het water liet vallen. Ze zorgen voor een thematische voortzetting van het verhaal waarmee ze iets meer dan een uur een hedendaagse mix van moderne en klassiek klinkende power metal voorschotelen. Qua bezetting is er gelukkig niets veranderd, vocalist Ronnie Romero en gitarist / keyboardspeler Tony Hernando laten zich nog altijd bijstaan door de gekende ritmesessie, bestaande uit bassist Dani Criado en drummer Jo Nunez. Ze blijven trouw aan hun visie om een metal band te vormen met een moderne aanpak vermengd met pakkende, melodieuze en progressieve elementen. Met ‘Prelude (Alchimia Confessio 1458 A.D.)’ zorgt het gezelschap er met een klassieke orkestratie voor dat we helemaal in de juiste stemming geraken voor de voor de epische reis die met het midtempo ‘Maker Of Nothingness’ eigenlijk pas echt op gang komt. We krijgen meteen een overdosis adembenemend gitaarwerk en rauwe vocalen die ook in dit tweede luik schering en inslag zullen zijn. Nog voor het album in de rekken zou belanden, kwamen er traditioneel een aantal singles ons warm maken. De eerste ‘Before That Time Can Come’ kwam op 3 augustus uit en schiet intussen over de grens van 150K views. Het nummer effent met een riff de weg naar een rustiger stukje piano. (https://www.youtube.com/watch?v=c_AOzhbO3sc). ‘What’s Become Of Us’ volgde op 30 augustus. Het kent een duistere start, waarna het een pak melodieuzer verder gaat. De klassieke gitaarsolo is terug een knap staaltje van Tony’s vaardigheden. De progressieve kwinkslagen pakken we er bij (https://www.youtube.com/watch?v=UFb7HQVokzs) graag bij. Derde en tevens laatste ‘Bound To You’: https://www.youtube.com/watch?v=G8U_Xb9YWCQ kwam op 30 september en schiet intussen ook al de kaap van 100K voorbij. Hier weet een stevige ritmesessie terug het evenwicht te vinden met onvervalste gitaarriffs en hypnotiserende vocalen. De verfrissende en tevens onheilspellende keyboardlijnen houden dit typische power metal nummer fris en levendig. Wie het liever diep dreunend heeft, moet zeker ‘Mind Killer’ eens opzoeken met een duivelse Romero, maar pas op voor de nekspieren. Mooi hoe alweer een omlijstende melodie van keys het geheel wat ademruimte geeft. Volle gas vooruit met ‘Death Dealer’, funky met ‘Prayers Turned To Whispers’ of groovy met ‘In A Different Light’, de Chileen weet met zijn muzikale gasten de luisteraar telkens te verrassen en brengt een knappe variatie aan knap uitgedokterde metal, die bij momenten flink van zich weet af te bijten, maar anderzijds veel breekbare momenten kent. ‘Sympathy’, een cover van Uriah Heep, sluit het album als een passend eerbetoon aan één van de bands uit de jaren ’70 die toen de funderingen legden voor het geluid zoals we dat vandaag kennen. Net als deel 1 boetseert ‘Alchemy Of Souls, Pt. II’ mee aan de standaard voor melodieuze metal anno 2021. Beetje bij beetje is Lords Of Black zich aan het klaarmaken voor de hogere regionen in de Europese melodieuze metalscène. Overal werden de kettingen wat strakker aangespannen en wordt het geheel wat duisterder. De muzikanten met Ronnie op kop blijven geweldig net als het vorige album en stil hoop ik op een derde opvolger in deze knappe reeks.

Rocking Klingon (90)

Frontiers Records FRCD 1158

Tracklist: 1. Prelude (Alchimia Confessio 1458 A.D.) 2. Maker Of Nothingness 3. What’s Become Of Us 4. Bound To You 5. Before That Time Can Come 6. Mind Killer 7. Death Dealer 8. Prayers Turned To Whispers 9. In A Different Light 10. How Long Do I Have Now 11. Fated To Be Destroyed 12. No Hero Is Homeless 13. Sympathy