Mulla:جن

Nooit gedacht dat we de termen “black metal” en “Irak” in één zin zouden gebruiken maar zie daar, toen was er Mulla. We weten u eigenlijk niks verder te vertellen over de band want volgens de bio willen ze hun identiteit geheim houden omwille van politieke redenen. Volgens geruchten zou de band helemaal niet actief zijn vanuit Irak maar eerlijk gezegd maakt ons dat weinig uit. Feit is dat zowel titels als teksten integraal in het Arabisch zijn hetgeen sowieso binnen het genre vrij uniek lijkt. Enig opzoekwerk leert dat de band met “جن” (Arabisch voor “Geniaal”) reeds een derde album aflevert op nog geen twee jaar tijd. Niettemin is het pas onze eerste kennismaking met Mulla. Op deze schijf staan slechts twee nummers maar die zijn samen wel goed voor méér dan een half uur pure, rauwe, onversneden black metal. Het eerste nummer dat door de vertaalmachine als “Ik droom van een geest” wordt genoemd, serveert na een soundscape-achtige intro eerst een vrij lange aanloop met een loutere gitaarsolo die eerder heavy metalachtig klinkt. Na een tweetal minuten klinkt dan plots het gegrom van wat op een leeuw lijkt en pas hierna barst het nummer in volle glorie los. Wat we dan voor de kiezen krijgen is onvervalste melodische black metal met een hoofdaandeel voor een scherpe snedige gitaar en een rauwe krijsende stem. Het drumwerk vinden we eerder monotoon. Er is in feite weinig of niks dat zou doen vermoeden dat deze muziek uit het Midden-Oosten komt. Héél af en toe sijpelt er even iets door wat op een Midden-Oosterse toets lijkt maar bijvoorbeeld bij een band als Melechesh komt dat véél meer tot uiting dan bij Mulla. Ook het tweede nummer – vertaald als “Gefluister van zand” – tapt uit hetzelfde vaatje en levert bijgevolg een nummer dat een langzame opbouw kent om dan stevig van leer te trekken en het qua afwisseling vooral moet hebben van de lead-gitaar die geregeld voor melodieuzere passages zorgt. Mulla zorgt voor een black metal album zoals je dat in feite van eender welke band binnen het genre mag verwachten, niks minder maar ook niet echt iets meer. Moest het niet zijn dat dergelijke muziek allesbehalve evident is in een land als Irak, het zou eerlijk gezegd onze aandacht niet echt hebben weten te trekken. Misschien dat het veel meer losweekt bij mensen die het Arabisch machtig zijn maar voor ons is het eerder een leuk exotisch zijstapje dat niet echt bovenaan ons eindejaarslijstje te vinden zal zijn.

K.H. (65)

Careless Records

Tracklist: 1.أحلم الجني (“Ik droom van een geest”) 2.الهمس من الرمال (“Gefluister van zand”)