Ministry: Moral Hygiene

Het Amerikaanse Ministry heeft er al een lange muzikale reis opzitten. De band werd in 1981 opgestart en kende reeds een paar jaren van inactiviteit maar telkens opnieuw zorgt Al Jourgensen (vocals, gitaar, keyboards, programmering – en de enig die alle wisselingen overleefde) voor nieuwe impulsen en ideeën zodat Ministry verder kan. Ook de muzikale koers wijzigde al vaak en ging van new wave over industrial en electronica naar industrial metal en industrial rock. Met het vijftiende (!) full-album – er zijn ook een pak compilaties, live albums en ep’s van de band op de markt – zet Ministry zijn muzikale reis verder. Tien tracks telt het nieuwe werkstuk die ons als vrij typische Ministry songs in de oren klinken. Kracht en industriële klanken worden samen gebundeld in vrij aanstekelijke songs (als je tenminste van het (sub)genre houdt) die uitnodigen tot wild om je heen springen en uitbundig meebrullen. Maar eerlijk, als je het ons vraagt, houden wij het telkens voor bekeken als we een drietal nummers hebben gehoord. Daarmee willen we alvast niet aangeven dat dit een minderwaardig album is geworden, wel wil ondergetekende zeggen dat de sound van Ministry niet echt zijn “cup of tea” is. Kijk, laat elk van die nummers langs komen tijdens een muzikaal gevarieerde compilatie en we zijn ervan overtuigd dat we het nummer naar waarde zullen weten te schatten. Maar om de tien tracks die je op dit album hoort in een ruk uit te horen – iets meer dan zevenenveertig minuten – dat is er eigenlijk teveel aan. De industrial klanken werken na een tijdje immers danig op onze zenuwen, wegens te veel van hetzelfde, althans we horen duidelijk verschillen, maar die zijn niet van die aard dat ze ons echt aangrijpen. Liefhebbers van het (sub)genre en zeker van Ministry zelf mogen dan ook gerust wat extra’s bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (70)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Alert Level 2. Good Trouble 3. Sabotage Is Sex 4. Disinformation 5. Search And Destroy 6. Believe Me 7. Broken System 8. We Shall Resist 9. Death Toll 10. TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)