Lordi: Lordiversity (7cd)

De rockband Lordi werd officieel opgericht in 1992 door zanger, songwriter en ontwerper Mr Lordi. Waar hij in de beginjaren zelf nog de meeste instrumenten bespeelde, werd hij in de loop van de jaren door andere muzikanten bijgestaan om zijn indrukwekkend spektakel live te kunnen brengen. De Finse band komt oorspronkelijk uit Rovaniemi in Noord Lapland. In 2006 brak de band internationaal door met hun deelname aan het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Hard Rock Hallelujah’, wat resulteerde in een Belgische passage in Trix (Anterpen). De band kende in zijn lange loopbaan enkele wissels, maar anno 2021 vinden we vocalist Mr. Lordi, gitarist Mr. Amen, bassist Mr. Hiisi, drummer Mr. Mana en keyboardspeelster Ms. Hella in de gelederen. Het idee achter hun vorig studiowerk was om een verzamelplaat te maken met nummers die klinken alsof de band reeds van in de seventies had bestaan. Het enige dat ‘Killection’ zou kunnen overtreffen moest dus groots zijn. Waar andere bands het bij een release meestal op drie kwartier houden, doet Lordi daar nog eens vier uur bij. De gigantische nieuwkomer mag je zien als een zevendelige bundel en daarmee wordt de band de eerste in de muziekgeschiedenis die zeven studioalbums in één uitbundige zwaai uitbrengt! ‘Lordiversity’ is een woordspeling van ‘monsterwerk’. Het neemt enige tijd eer je de achtenzeventig nummers verwerkt heb, laat staan dat ik ze hier allemaal apart ga overlopen. Gezien elk album een eigen genre kent, is dit hier wellicht meer aangewezen. De tien groovy rock tracks van ‘Skeletric Dinosaur’ klinken zoals Kiss in hun beginjaren vaak klonken. Geen complexe nummers qua arrangement, brutaal maar vrij ruwe rock. De opnames lijken alsof ze ook in dat decennia plaatshadden. Het is één en al disco-fever in ‘Superflytrap’. Lordi doet wat Beast In Black soms doet met een aantal van hun over-de-top-nummers. Het brengt een dansbare en erg commerciële tint in een rocknummer, maar het concept werkt wel. ‘The Masterbeast’ klinkt dreigender, mysterieuzer en je zit soms met een gevoel waar je niet goed weet wat er komen zal. Naast de creepy vertelsels en robotstemmen, krijgen we vaak een zweverige eighties sfeer. ‘Abusement Park’ bevat een collectie melodieuze positieve bombastische rocknummers met vaak hoge vocale uitspattingen, een beetje de Lordi zoals we die kennen dus. Let op de komisch opgevatte kerstsingle ‘Merry Blah Blah Blah’. Of dit nu het ultieme kerstnummer is weet ik niet, maar als het komt van iemand die zo dichtbij de Kerstman zelf woont, wou ik het toch eens nader onder de loep nemen. We vinden wellicht de zachtste kant van de monsters in ‘Humanimals’. Hier bewegen ze zich soms op het randje van pop-rock, al zit het snedige kantje nooit veraf. De achtergrondvocalen en keyboard spelen hier een stuk meer mee in de arrangementen, waardoor deze schijf een stuk luchtiger overkomt. De beestige gitaarsolo’s verraden soms nog hun echte geaardheid, wat voor een mooie tweeledigheid zorgen. Luister maar eens naar ‘Be My Maniac’ en het zeemzoete ‘Like A Bee To The Honey’ met een sax-solo en een thrillerachtig lachje. Een groter contrast is bijna niet te vinden tegenover ‘Abracadaver’. Zet je schrap voor een pak wilde agressie, veel screams en bulderende vocalen met gierend gitaarwerk die vaak richting furieuze thrash gaan. Not my cup of tea, maar ja, er zullen zeker een pak gegadigden voor dit schijfje zijn. ‘Spooky Sextravaganza Spectacular’ hoeft wellicht geen uitleg, maar we houden het op vooral een duistere kant, die in tijden van Halloween erg gegeerd wordt. Vaak wat agressie, vooral in de vocalen, maar toch de herkenbare Lordi-stempel erin. Wie echter rap eens de nieuwe van Lordi wil beluisteren zal toch effen de tijd hiervoor moeten nemen. Een tweetal luisterbeurten zorgen echter al dat je dag gevuld is. In ruil leer je de erg diverse Lordi kennen en in welk genre, sfeer of album je ook verzeild geraakt, ze blijven trouw aan hun eigenheid. De noemer “voor iedereen wat wils” is hier erg makkelijk van toepassing. Zelf ben ik minder fan van het roepen en schreeuwen, maar ik heb toch meerdere keren kunnen genieten van het Finse muzikaal talent. Het is daarbij om je vingers af te likken als je kijkt in welke verpakking dit lekkers allemaal te verkrijgen is. Een beestig goed voorbeeld hoe de Corona ook zijn mooie kanten heeft.

Rocking Klingon (85/100)

AFM Records

Tracklist: cd1, Skeletric Dinosaur: 1. SCG Minus 7 The Arrival 2. Day Off Of The Devil 3. Starsign Spitfire 4. Maximum-O-Lovin 5. The King On The Head Staker’s Mountain 6. Carnivore 7. Phantom Lady 8. The Tragedy Of Annie Mae 9. Blow My Fuse 10. …And Beyond The Isle Was Mary / cd2, Superflytrap: 11. SCG Minus 6 Delightful Pop-Ins 12. Superflytrap Macho Freak 13. Superflytrap Believe Me 14. Superflytrap Spooky Jive 15. Superflytrap City Of The Broken Hearted 16. Superflytrap Bella From Hell 17. Superflytrap Cast Out From Heaven 18. Superflytrap Gonna Do It Or Do It And Cry 19. Superflytrap Zombimbo 20. Superflytrap Cinder Ghost Choir / cd3, The Masterbeast From The Moon: 21. The Masterbeast From The Moon 22. SCG Minus 5 Transmission Request 23. Moonbeast Celestial Serpents 24. Hurricane Of The Slain 25. Spear Of The Romans 26. Bells Of The Netherworld 27. Transmission Reply 28. Church Of Succubus 29. Soliloquy 30. Robots Alive 31. Yoh-Haee-Von 32. Transmission On Repeat / cd4, Abusement Park:

33. SCG Minus 4 The Carnival Barker 34. Abusement Park 35. Grrr 36. Ghost Train 37. Carousel 38. House Of Mirrors 39. Pinball Machine 40. Nasty Wild Naughty 41. Rollercoaster 42. Up To No Good 43. Merry Blah Blah Blah / cd5, Humanimals: 44. SCG Minus 3 Scarctic Circle Telethon 45. Borderline 46. Victims Of The Romance 47. Heart Of A Lion 48. The Bullet Bites Back 49. Be My Maniac 50. Rucking Up The Party 51. Girl In A Suitcase 52. Supernatural 53. Like A Bee To The Honey 54. Humanimal / cd6, Abracadaver: 55. SCG Minus 2 Horricone 56. Devilium 57. Abracadaver 58. Rejected 59. Acid Bleeding Eyes 60. Raging At Tomorrow 61. Beast Of Both Worlds 62. I m Sorry I m Not Sorry 63. Bent Outta Shape 64. Evil 65. Vulture Of Fire 66. Beastwood / cd7, Spooky Sextravaganza Spectacular: 67. Scg Minus 1 The Ruiz Ranch Massacre 68. Demon Supreme 69. Re-Animate 70. Lizzard Of Oz 71. Killusion 72. Skull And Bones The Danger Zone 73. Goliath 74. Drekavac 75. Terror Extra-Terrestrial 76. Shake The Baby Silent 77. If It Ain t Broken Must Break It 78. Anticlimax