Blast From The Past Festival komt eraan op 11 december.

Het Blast From The Past Festival staat al jaren als “vaste waarde” vermeld in onze MUSIKA-agenda. We zijn dan ook terug heel tevreden dat we op 11 december 2021 een nieuw editie van dit festival kunnen noteren. Negen bands zakken dan af naar zaal Kubox te Kuurne om ons te voorzien van onze broodnodige portie heavy metal.

Het Italiaanse Vultures Vengeance mag de debatten openen. Deze band werd in 2009 opgestart en kiest voor heavy metal om zich te laten gelden. Het viertal zorgde, na hun demo, voor twee ep’s en een full-album. Vooral hun full-album, ‘The Knightlore’ (Gates Of Hell Records) uit 2019, kreeg een aantal lovende kritieken zodat wij alvast uitkijken naar een live concert van Vultures Vengeance.

Het Duitse Blizzen staat voor een mix van speed metal en heavy metal en dat reeds sinds hun opstart in 2014. De heren zorgden reeds voor een demo, een ep, en twee full-albums waarvan het meest recente, ‘World In Chains’ (Pure Steel Records), vorig jaar in de winkelrekken kwam. Wij, bij MUSIKA, kennen dit Blizzen enkel van naam en zijn dan ook razend benieuw naar een live concert van dit viertal.

Het Belgische Warhead was indertijd een van de eerste Belgische bands die uitpakte met een mix van thrash metal en speed metal. De band ging in 1983 van start en bleef actief tot in 1989. Die periode leverde twee full-albums op en twee tracks op een split. In 2002 werden beide full-albums, ‘Speedway’ (1984) en ‘The Day After’ (1986), als compilatie aangeboden door Mausoleum Records. Sinds dit jaar is Warhead terug actief zodat wij alvast benieuwd zijn naar hun prestaties op een podium.

Bütcher is ook al een Belgische band die tussen 2002 en 2007 een eerste periode van activiteit kende met o.a. twee demo’s als resultaat. Sinds 2014 is deze band terug actief en laat men een energieke mix van black metal en speed metal op ons los. Sindsdien zorgde de band voor twee full-albums waarvan ‘666 Goats Carry My Chariot’ (Osmose Productions, voor bespreking zie onze rubriek “CD review”) uit 2020 het meest recente is. Maar het zijn vooral de live concerten van Bütcher die ons nog iets meer bekoren.

Voor een mix van hard rock en heavy metal zit je goed bij het Nederlandse Picture. Deze band werd in 1979 opgestart en zorgde met hun titelloze debuutalbum (1980) ervoor dat we het gezelschap in ons hart sloten. Er volgden nog zes albums vooraleer het doek viel voor het eerst viel over Picture in 1987. Tussen 1996 en 1999 was de band terug actief, maar het is pas sinds 2007 dat de trein terug deftig op de rails staat. Drie nieuwe full-albums bewijzen dat Picture er nog steeds staat. Van het meest recente album, ‘Wings’ (Pure Steel Records, 2019), kan je een bespreking vinden in onze rubriek “CD review”.

Het Belgische Cyclone werd in 1981 opgestart al kende de band een korte voorgeschiedenis als Centurion die terug gaat tot in 1980. Zo’n twaalf jaar hield het gezelschap ons in zijn ban met hun visie op thrash metal. In 1993 viel het doek over Cyclone. Hun nalatenschap? Drie demo’s, een split en twee full-albums. Sinds 2019 is de band terug actief zodat wij benieuwd zijn naar hun live prestaties.

Een van de bands die mee aan de populariteit stond van NWOBHM in de jaren tachtig is Tokyo Blade dat reeds een aantal namen had gebruikt sinds 1979 vooraleer ze in 1983 de naam Tokyo Blade kozen. De eerste twee albums waren beiden een schot in de roos. Wat daarna volgde was een up en down verhaal dat in 1991 voor de eerste keer ophield. Tussen 1995 en 1998 probeerde men het opnieuw, maar echt succes bleef achterwege. Sinds 2007 is Tokyo Blade terug van weg geweest. En lijkt het de band terug beter te vergaan.

Het Belgische Ostrogoth heeft er ook al een lange staat van dienst opzitten. Begonnen werd er immers in 1980 en tot 1988 leek er geen vuilte aan de lucht. Vooral de eerste twee albums werden op luid gejuich onthaald. De eerste stilte duurde tot in 2002, maar dat was uiteindelijk een heel korte heropflakkering. Pas in 2010 werd Ostrogoth terug ernstig genomen al is van de originele line-up enkel nog drummer Mario Pauwels erbij. Ostrogoth staat voor een mix van heavy metal en power metal en zorgde sinds die heropstart voor een nieuw werkstuk: de ep ‘Last Tribe Standing’ (2015). Tijdens live concerten staat de band er nog steeds.

Het Franse Sortilège is afsluiter van dienst. We zijn eigenlijk wel benieuwd wat die band nog voorstelt want dit gezelschap kende een aantal starts en stops in hun carrière die in 1981 van start ging. Naar verluid krijgen we hier op Blast From The Past Festival een speciale line-up van deze band met o.a. originele vocalist Christian “Zouille” Augustin. Wel kunnen we nog meegeven dat Sortilège voor vier albums zorgde in hun eerste periode van bestaan (tussen 1981 en 1986). Benieuwd naar wat we nog mogen verwachten van dit Franse gezelschap.

Het Blast From the Past Festival is er dus opnieuw op 11 december. Negen bands sieren de affiche en van een aantal onder hen tasten wij, van MUSIKA, wat in het duister. Dat mag je alvast niet weerhouden om massaal naar Kuurne te trekken die zaterdag. Wij zullen er alvast ook bij zijn want we zijn razend benieuwd naar de prestaties van deze bands. Jullie toch ook? Meer info vind je alvast op www.bftpfestival.com