Vargaskri: Hyllningskväden

Vargaskri is een Zweeds black metal project opgestart in 2006 door L. Westerlund (vocals, gitaar, bass, keyboards). Korte tijd later kwam J. Marklund (drums, vocals) erbij en samen maakten de heren een drietal demo’s tussen 2006 en 2009 waarna Vargaskri in de koelkast werd gestopt. Sinds 2015 werken de heren aan nieuw werk en dat resulteert nu uiteindelijk in dit zeven tracks tellend debuutalbum onder de naam Vargaskri. De heren houden van wat afwisseling en zo komen heel diep, rauwe vocalen aan bod, maar ook een cleane zangstem en wat samenzang maken hun opwachting. Op puur muzikaal vlak zorgt het duo voor heel furieuze en intense black metal partijen die ze afwisselen met eerder melodieus en rustiger klinkende fragmenten. Vooral het contrast tussen de beide uitersten (furieus en keihard tegenover zacht, rustig en melodieus) en ook wel het enorme contrast tussen de cleane zang en de diepe rauwe black metal krijsen, zorgen ervoor dat je aandacht de tijd niet krijgt om te verslappen. Het zorgt dus voor een gevarieerd schijfje dat menig black metal fanaat naar waarde zal weten te schatten. Op puur tekstueel vlak haalt het tweetal inspiratie in de Noorse mythologie, al moeten we daaraan toevoegen dat dit van horen zeggen is, want zelf begrijpen we geen snars van de taal die de heren gebruiken. Maar dat is eigenlijk wel het laatste van onze zorgen, daar we echt wel fan zijn van het geheel (tekst en muziek). Wij hebben alvast intens genoten van dit boeiende eerste schijfje van Vargaskri.

Luc Ghyselen (85)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Återkomstens kall 2. Tidens vind 3. Den tappres frånfälle 4. Hyllningskväden 5. Stoft av en förfluten tid 6. I envigd kamp 7. Jord sänkes i havet