Fathom Farewell: Kraken (ep)

Fathom Farewell is een vijftal afkomstig uit New England, Amerika, dat gemakkelijkheidshalve gecatalogeerd onder de rubriek metalcore. Om de twee jaar brengt de band een ep uit en met ‘Kraken’ zijn ze aan hun vierde worp toe. Het is eerlijk gezegd onze eerste kennismaking met de band maar we kunnen na het beluisteren van ‘Kraken’ gerust zeggen dat we het jammer vinden dat we hen nu pas voor het eerst horen. Zoals wel vaker gebeurt, horen we frequent raakvlakken met andere bands. Ditmaal flitsen spontaan de namen van Killswitch Engage, Soilwork en August Burns Red door ons hoofd maar meest van alles misschien wel Drowning Pool. Vooral de vocale prestatie van zanger Alex Cohen is hier in aanzienlijke mate voor verantwoordelijk. Het bijna voortdurende afwisselen tussen melodieuze cleane zangpartijen en rauwere, meer schreeuwerige stukken wordt op een werkelijk voortreffelijke manier gebracht. Geruggensteund door ronduit catchy riffs en een up-tempo ritmesectie zorgt het ervoor dat we spontaan moshpits op ons netvlies zien verschijnen. De ep bevat vijf nummers voor een totaalduur van een zeventien minuten en vliegt simpelweg voorbij. Hoewel de songs doorgaans op dezelfde manier zijn opgebouwd is er een dermate grote variatie in melodie en riffs dat het geen milliseconde verveelt. In tegendeel, je snakt eenvoudigweg naar méér. Compleet vernieuwend kunnen we het niet noemen, daarvoor zijn er teveel bands met een enorm staat van dienst die gelijkaardig zijn maar de band straalt op ‘Kraken’ een zodanige energie uit dat we instant fan zijn. Al wie een streepje metalcore kan smaken en zeker liefhebbers van bovengenoemde bands gaan volgens ons niet bedrogen uitkomen als ze Fathom Farewell een luisterbeurt gunnen.

K.H. (85)

Blood Blast Distribution

Tracklist: 1. Kraken 2. Eulogy 3. In Time 4. Nameless City 5. Save Your Breath