Skialykon: Aura Kósmos I: Madre Notte

Het Italiaanse Skialykon is met ‘Aura Kósmos I: Madre Notte’ aan zijn tweede full-album. Dit project werd in 2013 opgestart en telt met Vulr zijn enigste lid. In 2015 zorgde de man voor een eerste wapenfeit met ‘Vestigio’. Nu, zes jaar later dus, is de opvolger een feit. ‘Introspezione Notturna’ opent het album instrumentaal. Dit werkstukje staat volledig in het teken van het atmosferische aspect en laat je weg dromen naar mooie tijden in ver af gelegen gebieden. Een niet onaardig begin dat met een pak dreigende klanken afsluit. Het is pas vanaf het tweede nummer, ‘Verso i Confini del Cosmo’ dat extra kracht, duisternis en dreigender elementen hun opwachting maken. Voeg daaraan toe dat het tempo ook een extra injectie krijgt en dat je vanaf dan Skialykon meer als een black metal band leert kennen met inderdaad rustiger momenten, dan als een band die het in atmosferische middens zoekt. Op dat elan gaat hij dan verder met ‘Aspromonte’, een heel gedreven en energiek track waar, dankzij een soort van koorzang, ook heel wat bombast in langs komt, terwijl ook wat folk accenten opduiken in het geheel. Zo ontstaat natuurlijk ene boeiend geheel met ook nog tal van wisselingen in tempo en ritme. ‘Al cospetto della maree’ gaat al even onvervaard verder en dompelt je verder onder in de duistere en dreigende wereld die Vulr voor je uittekent. Ondertussen vergeet hij niet om wat rustiger stukjes of fragmenten in te bouwen zodat je aandacht de kans niet krijgt om ook meer even te verslappen. Met ‘Ritorno all’uno’ gaat deze intense en duistere trip onversaagd verder. Oké, Ulvr opent misschien wat rustiger en kalmer, maar al snel gaat het tempo weer de hoogte in en wint het nummer aan kracht, dreiging en duisternis. Wij zijn intussen halfweg dit album gekomen, maar wij zijn reeds volledig overtuigd van dit tweede werkstuk van Skialykon. ‘O Etna’ opent eerder aarzelend om dan heel dreigend en duister uit te pakken. Een furieuze uitbarsting kan niet uitblijven en die komt er dan ook aan. Tijdens het langer uitgesponnen ‘Transcendenza lunare’ wordt meer met tempo en ritmewisselingen gespeeld zonder de focus te verliezen en die blijft duidelijk liggen op duisternis, dreiging, kracht, energiek en gedrevenheid. Wij hebben alvast geen enkele reden tot klagen. ‘Nei meandri dell’incubo’ ie een kort intens stukje geworden waar Ulvr meer de atmosferische weg opgaat zonder aan duistere dreiging in te boeten. En daar voegt hij dit keer ook wat mysterieus aan toe. Na opnieuw een aarzelende start schiet ‘Le stelle come tempio’ plots furieus vooruit. Daarna wordt het tempo opnieuw stevig gedrukt om daarna mooi op te bouwen en te blijven spelen met verschillende tempo’s en ritmes. Afsluiter ‘All’alba il silenzio’ doet het met een neer gutsende bui en zware wat weemoedige klanken vooraleer sfeervol af te sluiten. Met ‘Aura Kósmos I: Madre Notte’ zorgt Skialykon voor een heel knap album dat heel wat (atmospheric) black metal adepten over de streep zal trekken. Wij zijn alvast fan van dit werkstuk.

Luc Ghyselen (94)

Naturmacht Productions

Tracklist: 1. Introspezione notturna 2. Verso i confini del cosmo 3. Aspromonte 4. Al cospetto delle maree 5. Ritorno all’uno 6. O Etna 7. Trascendenza lunare 8. Nei meandri dell’incubo 9. Le stelle come tempio 10. All’alba il silenzio