Kal-El: Dark Majesty

Noorwegen kennen we natuurlijk vooral omwille van de Trve Norwegian Black metal, maar dat neemt niet weg dat het land ook heel behoorlijke doom bands herbergt. Eén van die verborgen schatten, zoniet de bekendste, is Kal-El. Sinds 2012 nagelen zij gestaag hun ster aan het doomfirmament, al vijf albums lang met dezelfde succesformule: rustig en psychedelisch resoneren, hier en daar eens wat grooven en een heerlijke seventies superhelden artwork die ons naar de verste hoeken van de kosmos meeneemt. Ook op ‘Dark Majesty’ is dat niet anders. Opener ‘Temple’ zet meteen de toon met een lekker trippy gitaareffectje en toch tegelijk een subtiele, dreigende dissonantie. De heel erg Ozzyaanse, lijzige vocals van kapitein Ulven maken het helemaal af. Al vanaf het eerste nummer betreed je de tempel van Kal-El en ben je weg van deze wereld, verloren tussen uitdagende solo’s, waanzinnig gelach en psychedelische riffjes. Nummers als ‘Spiral’ en ‘Mica’ zijn dan weer meer upbeat, uptempo en krachtig. De Black Sabbath worship valt niet te ontkennen, maar anderzijds mengen ze er ook wel elementen van oldschool heavy metal, stoner en zelfs americana doorheen om zo toch tot hun eigen stijl te komen. Anders dan veel doom bands blijft het melodieus en krachtig, mede dankzij vette solo’s op energieke, creatieve ritmes. ‘Hyperion’ en ‘Kala Mishaa’ hebben het eerder van hun creatieve, exploratieve ruimtesfeertje, want het tempo wordt wat lager en de pit is er een beetje uit – tot ze met dubbele kracht terugkomt in de vorm van een vette solo of groovy riff natuurlijk. ‘Cometa’, ‘Dark Majesty’ en ‘Vimana’ tot slot, zijn stabiele, gezapige tracks die vasthouden aan het klassieke recept. Kortom: een album dat de liefhebbers van old school doom en stoner zeker zal bekoren! De plaat blijft zeker binnen de verwachtingen, maar pakt her en der zeker ook uit met eigen inbreng en verfrissing. Favoriete track: ‘Spiral’.

Sam Bruynooghe (85)

Majestic Mountain Records

Tracklist: 1. Temple 2. Spiral 3. Mica 4. Hyperion 5. Dark Majesty 6. Cometa 7. Kala Mishaa 8. Vimana