Rage: Resurrection Day

Wie Rage zegt, zegt ook automatisch Peter “Peavy” Wagner die reeds sinds de opstart van de band in 1986 aan het roer staat van dit Duitse gezelschap. Rage staat voor een mix van speed metal, power metal en traditional heavy metal. We moeten wel stellen dat Rage al een enorm aantal wisselingen in de line-up kende. De huidige line-up bestaat naast Peter (bass, vocals) uit Vassilios “Lucky” Maniatopoulos (drums, vocals) en de gitaristen Jean Bormann en Stefan Weber. Die teww laatsten waren er nog niet bij op het vorige album (‘Wings Of Rage’ (2020)). Dit betekent dus dat rage opnieuw iets anders klinkt dan op het vorige album. Wij zouden durven stellen “voller”, waarmee we niet willen zeggen beter, maar wel dat Rage nu voor een meer volumineuze sound kiest. ‘Resurrection Day’ telt twaalf tracks als we de korte instrumentale opener meetellen. ‘Memento Vitae (Overture)’ is een kort stukje bombastische muziek geworden die niet echt iets prijs heeft waar Rage daadwerkelijk voor staat. Dat verandert meteen met het titelnummer van het album dat knap opent dankzij een mooie drumlijn, waarna gitaren en bass de eerste krachtige riff op je afvuren. Daar komen de heel krachtige vocalen nog bij terwijl de heren perfect weten hoe kracht en melodie te laten samensmelten tot een erg aanstekelijk geheel. Meteen is de aanzet gegeven voor de rest van het album, want het kwartet zorgt voor knappe nummers waar melodie en kracht samen gaan en waar de energie van af druipt. Meebrullen, stevig headbangen, je luchtgitaar hanteren, … het kan, mag en moet eigenlijk allemaal tijdens de gedreven en energieke rit die Rage je hier aanbiedt. Track na track weet het viertal te overtuigen en worden we meegezogen in het stevige feestje dat Rage hier voor ons neerzet. Geen van de nummers valt uit de toon, al kunnen we na een paar luisterbeurten ook nog steeds geen van de nummers als onze favoriete track(s) aanwijzen. Een ding is zeker: liefhebbers van het (sub)genre en zeker van de band zelf hebben er met ‘Resurrection Day’ opnieuw een knap album bij die hen ettelijke uurtjes zoet kan houden. Rest ons eigenlijk nog een vraag: waarom zien we deze band niet vaker in onze contreien?

Luc Ghyselen (85)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Memento Vitae (Overture) 2. Resurrection Day 3. Virginity 4. A New Land 5. Arrogance And Ignorance 6. Man In Chains 7. The Age Of Reason 8. Monetary Gods 9. Mind Control 10. Traveling Through Time 11. Black Room 12. Extinction Overkill